A roma népesség támogatása

Szeretnénk, ha mindenki úgy érezné, hogy a Tesco olyan hely, ahol szívesen látják, ezért kapcsolatokat építünk a perifériára szorult roma népesség álláskeresőivel is, akik körében aránytalanul magas a munkanélküliség.

A társadalom peremére szorult gyerekek esélyegyenlőségének elősegítése érdekében 20 lemorzsolódással fenyegetett tanuló szakmaszerzésében nyújtunk segítséget a kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola, Középiskola és Kollégiummal, valamint a budapesti BKSZC Mándy Iván Szakképző Iskola és Szakiskolával való együttműködésünkön keresztül. Ezenkívül részt veszünk a Dobbantó programban műhelyiskolai partnereinkkel közösen, amivel hozzájárulunk ahhoz, hogy az általános iskolát el nem végző fiatalok alapfokú végzettséget és egy részszakma-képesítést szerezzenek.

A Romaster tehetséggondozó program keretében roma fiatalok közép- és felsőfokú tanulmányait ösztöndíjprogrammal támogatjuk. Célunk, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatal szerezzen érettségit, majd diplomát, példát mutatva közösségének azzal, hogy a tanulás a legjobb kitörési lehetőség. A Tescónál büszkék vagyunk arra, hogy jelenleg is három mentoráltunk van, akit két tescós vezető kollégánk támogat.

Szanyi Vivien, a Romaster program résztvevője, a Tesco mentoráltja

"Szanyi Vivien vagyok, egykori Romaster támogatott diák. 
A HBLF-ROMASTER program a középiskolai tanulmányaimtól egészen a diplomám megszerzéséig elkísért és támogatott, mind financiálisan, mind szakmailag. Sikeresen megszereztem egy alap- és egy mesterdiplomát; Élelmiszermérnök, ezután Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök lettem. Büszke vagyok a teljesítményemre és arra, hogy el tudtam helyezkedni az élelmiszeriparban.
A tanulmányaim nagy része alatt az OD Partner, majd a Tesco-Globál Áruházak Zrt. mentoráltja voltam. A tehetséggondozó alapítvány segítségével megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkezhetek, így egyenlő esélyekkel léphettem a munkaerőpiacra. A hátrányos helyzetű, roma származású fiataloknak hatalmas lehetőséget nyújtanak az önbizalom erősítéséhez, tudáshoz, munkahelyhez és karrierépítéshez.
Az egyetemi éveim utolsó hónapjaiban kerültem a Tesco támogatása alá. Betekintést nyerhettem az élelmiszer-ellátás rájuk eső részére. Sok tanáccsal láttak el az eljövendő interjúkkal kapcsolatban és rávilágítottak arra, hogy milyen is egy jó élelmiszermérnök.
Szeretnék köszönetet mondani Hegyesiné Orsós Évának és Pintér Melindának az alapítványtól; Jakó Melindának az OD Partnertől; valamint Balogh Csabának és Fogarasi Gábornak a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-től."

Koós Zoltán, áruházvezető, Tiszaújváros

„A szakképzéses tanulók jelentős része roma származású fiatal. Közülük sokan nehéz körülmények között vagy nevelőszülőknél élnek. Sok energiát fordítunk arra, hogy támogatásunkkal valódi jövőképet találjanak maguknak. Bár sokan hiányzás miatt kihullanak már az első évben, jó érzés azt látni, hogy odafigyeléssel, be- és elfogadó attitűddel képesek vagyunk támogatni sokukat abban, hogy megtalálják helyüket a munkaerőpiacon és az életben”