Fogyatékossággal élők: befogadás

A fogyatékossággal élők sokszínűségi és befogadási stratégiánk egyik célcsoportja. Magyarországon a munkaképes korúak több mint 7,2%-a vallja magát fogyatékossággal élőnek, és ez a csoport továbbra is alulfoglalkoztatott az azonos korosztályhoz tartozó munkavállalókhoz képest.

A legutóbbi jelentés óta nagy hangsúlyt fektettünk a megváltozott munkaképességű kollégák toborzására és megtartására. Ennek eredményeként az év eleje óta 3,8%-ról, 4,4%-ra emelkedett az áruházainkban foglalkoztatott megváltozott munkaképességű dolgozóink száma.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2022-ben 96 fő megváltozott munkaképességű kolléga csatlakozott az áruházi csapatainkhoz, és jelenleg is több mint 100 nyitott munkakörünk érhető el fogyatékossággal élő emberek számára.
Stratégiánk fő lépései:
 • Együttműködés olyan szervezetekkel, akik érzékenyítő tréningeket tartanak a vezetőinknek és a toborzási partnereknek. Idetartozik a közös munka a Munkáltatók esélyegyenlőségi fórumával (MEF), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), a Paraktív Alapítvánnyal, a Salva Vita Alapítvánnyal, a KézenFogva Alapítvánnyal és a Diverzitás Közhasznú Alapítvánnyal.
 • Kezdeti lépésként felülvizsgáltuk a toborzási folyamatainkat és a használt hirdetési csatornákat. A célunk az volt, hogy a leghatékonyabban tudjuk elérni a célcsoportba tartotó álláskeresőket. Ebben az évben kezdtük meg az együttműködést az „Érték Vagy!” portállal és több támogató szervezettel. Megbíztunk egy dedikált toborzó partnert az áruházak támogatására, illetve speciális állásbörzéken vettünk részt a KézenFogva Alapítvány és a Motiváció Alapítvány szervezésében.
 • Nagyköveti programot indítottunk, mert hisszük, hogy a programban részt vevő áruházvezetőkön és régióvezetőkön keresztül lesz igazán hiteles minden tettünk. A nagykövetek képviselik a saját területi régiójukban a programot, illetve az eredményeket, akikkel havi szintű online egyeztetéseket tartunk. Szeptemberben volt az első egész napos workshopunk is, ahol megegyeztünk arról, hogy:
  1. a megváltozott munkaképességűek számának növelése nem arról szól, hogy kvótát teljesítsünk;
  2. szükséges felülvizsgálni, hogy folyamataink mennyire akadálymentesek;
  3. kulcsszó a türelem! A vezetőtársak elkötelezésében, a beillesztés során a leginkább testhezálló feladat megtalálásában, valamint a csapattársaktól, ami a tapasztalataink alapján jelentősen megtérül a megtartóerőben.
 • Sokszínű pszichológiaibiztonság-tréningen vesz részt minden vezetőnk, melynek részeként a vezetők találkozhatnak egy-egy megváltozott munkaképességű személlyel. Így például rendszeres vendégelőadónk Dani Gyöngyi vívó paralimpikon is.
 • Kidolgozás alatt van egy speciális, akadálymentes beillesztési program az újonnan belépő megváltozott munkaképességű kollégák számára.

 

Szabady Réka Nóra, adminisztrációs asszisztens, Hódmezővásárhely

„Számomra a Tesco egy stabil munkahely, a hódmezővásárhelyi áruház pedig egy kifejezetten családias légkörű bolt. Egy időben el kellett hagynom a vállalatot, de mindig is vágytam vissza. Amíg nem dolgoztam itt, azalatt is szoros kapcsolatot ápoltam a kollegákkal. Egy idő után újra kértem a felvételemet, de időközben kiderült, hogy egy nagy műtét előtt állok. Nagyon jólesett az a fajta támogatás, hogy bár tudták, hogy egy komoly beavatkozás vár rám, a vezetők nem várták meg visszatérésemmel a felépülést, hanem már a műtét előtt munkába állhattam. Számomra nagyon fontos, hogy az áruházban teljesen támogatóan állnak hozzá az egészségügyi állapotomból eredő problémák áthidalásához, például gond nélkül dolgozhatok 4 órában. A megbízhatóság és a rugalmasság mellett nagyra értékelem a cég által biztosított béren felüli juttatásokat is, ami nagy segítséget jelent a mindennapokban.
A munkám részeként a szakképzéses tanulókat is terelgetem. Nagy kihívás számomra a generációs különbség, de a pedagógiai oldala nagyon vonz és kifejezetten élvezem a fiatalokkal való közös munkát. Remélem, még sokáig tagja lehetek a tescós csapatnak.”

Benke Zoltán, áruházvezető, Budapest – Váci út

„Évek óta dolgozom megváltozott munkaképességű kollégákkal, a KÖKI áruházunkban például siket munkatársakkal együtt végeztem a munkámat. Számomra mindenki egyenlő, így is kezelem az embereket. Kiemelten fontos számomra a türelem és az odafigyelés, például arra, hogy a megváltozott munkaképességű kollégák számára a lehető legtestreszabottabb feladatokat találjuk meg, együtt. Bízom benne, hogy nagyköveti programunk révén áruházvezető kollégáimmal együtt országszerte mindenhol tudunk esélyt adni a megváltozott munkaképességűeknek arra, hogy üzleteinkben dolgozhassanak.”

Súlyos egészségügyi problémákkal küzdő kollégák támogatása

Tavaly bevezettük a munkába való fokozatos visszatérést támogató szabályzatot. Egy betegség miatti hosszú szünet után mind fizikai, mind pszichológiai szempontból kihívás lehet visszatérni a munkába. Néha az önbizalomvesztés egyenesen lassíthatja a gyógykezelést követő felépülést. Az új szabályzat lehetővé teszi, hogy az áruházakban, az irodákban és a raktárakban dolgozó kollégák a visszatérést követő első 4 hétben csak a szerződés szerinti munkaidejük felét dolgozzák le úgy, hogy közben munkabérük 100%-át megkapják.

Az elmúlt 12 hónapban 9 kolléga élt ezzel a lehetőséggel.

Ballabás Dávid, áruházvezető, Budapest - Erzsébet királyné utca

„2021. augusztus 1-jén kaptam meg a budapesti Erzsébet királyné utcai expressz vezetését, és az a feladat várt rám, hogy az expresszek eddigi legnagyobb választékváltását valósítsam meg első körös áruházként, a normál működést fenntartva. Szeptember 28-án éjszaka munkába menet azonban súlyos balesetet szenvedtem.
Az első műtétem után, mikor már látszott, hogy nem csak pár hetes kórházi bentlét és rehabilitáció elé nézek, a vállalat biztosított a támogatásáról. Hangsúlyozták, hogy amint lehet, várnak vissza. Ez nagyon jólesett, így 100%-ban a rehabilitációmra tudtam összpontosítani. Egészen február közepéig az Országos Orvosi Rehabilitációs intézetben a felépülésemen dolgoztunk a gyógytornászokkal, hogy újra megtanuljak járni. A májusi térdműtétem után már 2 hónappal olyan állapotban voltam, hogy jelentkezhettem, visszatérnék dolgozni. Azért, hogy az elmúlt egy év folyamatbeli változásait le tudjam követni és fel tudjak zárkózni, Bridging programra kerültem 1 hónapra, ahol egy boltvezető kollégám segített a visszailleszkedésben. Majdnem egy egész év kimaradt, de jó érzés visszatérni egy ilyen támogató csapatba, ahol kiemelt figyelmet kapott a visszaillesztésem.”

Szeretnénk több mozgássérült kollégát fogadni, különösen az irodai munkakörökben. A mozgásukban korlátozott kollégák több időt dolgozhatnak otthonról, hogy össze tudják egyeztetni a munkát élethelyzetükkel. Előfordulhat, hogy a kollégáknak időnként be kell menniük az irodába, de a rendszeres munkavégzés otthonról történik.

Alkalmazkodó munkahelyi környezet

Tavalyi jelentésünk közzétételekor vállaltuk, hogy szabályzatot vezetünk be az alkalmazkodó munkahelyi környezet megteremtésére – olyan útmutatót, amely segítséget nyújt vezetőinknek a megváltozott munkaképességű kollégák támogatása és a fogyatékosságukkal járó gyakorlati nehézségek leküzdése terén. Be kell ismernünk, hogy a szabályzat megvalósításában nem értünk el olyan előrehaladást, amilyet szerettünk volna.

Bízunk benne, hogy az idei év hátralévő részében tesztelni tudjuk az új szemléletet irodáinkban. A jövő évi jelentésben beszámolunk az ezen a téren elért eredményekről.

“Tudjuk, hogy akkor leszünk a legerősebbek a Tescónál, ha az általunk kiszolgált piacokat maradéktalanul képviselő, sokszínű munkaerővel rendelkezünk. Ehhez fontos, hogy minden kolléga esetében a képességekre összpontosítsunk, ne pedig a fogyatékosságra. Keményen kell dolgoznunk minden olyan fizikai vagy kulturális akadály elhárításán, amely bármely kollégánkat korlátozza egyéni feladatai elvégzésében. Büszkék lehetünk a vállalatunk akadálymentesítése terén az évek során elért eredményekre, de most mindenkit arra kérünk, hogy gondolja át újra, mit tehetünk még.”

Hugh Garavelli

A Tesco közép-európai ingatlanigazgatója és a fogyatékossággal élők támogatásáért felelős vezető