Több szabadnap a családtagok gondozására

2021-ben vezettük be a családi szabadnapokra vonatkozó szabályokat, amelyek kifejezetten a családot tervezők, a gyermeket gondozók vagy azok igényeit szolgálják, akiknek más családi kötelezettségek miatt több szabadnapra van szükségük. Így támogatjuk a nőket és a családtagjaikat gondozókat, akik többnyire még mindig nők, és akikre általában aránytalanul nagyobb mértékben hárul a gondozás felelőssége, mint a férfiakra.

Az ilyen kezdeményezésekre azért van szükség, mert a fennálló helyzet megerősíti a nemek közötti bérszakadékot, és a szülési szabadságon lévő nők csökkentett fizetése pénzügyi hátrányt jelent a nők számára, akiknek mérlegelniük kell, hogy megengedhetik-e maguknak, hogy kiessenek a munkából és családot vállaljanak. Ez a döntés annál összetettebbé és nehezebbé válik, minél magasabb beosztású és minél magasabb jövedelemmel rendelkező személyről van szó.

A kollégáinktól kapott visszajelzés és a szabályok alkalmazása igazolta a döntésünk helyességét:

  • 28 szülő tudott két hetet együtt tölteni a megduplázott fizetett szülői szabadságnak köszönhetően a gyermeke megszületése vagy örökbefogadott gyermeke családba helyezése után.
  • 1 kolléga vett igénybe fizetés nélküli – a gyermek 18. születésnapjáig járó, gyermekenként és örökbefogadott gyermekenként 18 hétig terjedő – szabadságot.
  • 1 örökbefogadó kolléga részesült a GYED/GYES ideje alatt emelt összegű juttatásban (akár a nettó fizetés 100%-áig). Ha a szülő már nem jogosult szülői szabadságra, mert a gyermek nagyobb, örökbefogadási szabályzatunk 8 hetes fizetett szabadságot biztosít a családi beilleszkedés elősegítésére.
  • 2 kolléga használta fel a nevelőszülőnek jelentkezőknek vagy nevelőszülői képzésben részt vevőknek járó 1 hét plusz fizetett szabadságot.
  • 12 kolléga vette igénybe a termékenységi kezeléseken részt vevő munkatársaknak kezelési ciklusonként járó 1 hét fizetett szabadságot (a szabályzat összesen legfeljebb 3 hét támogatást tesz lehetővé).
  • 41 kollégánk van, aki tragikus módon elvesztette 18 év alatti gyermekét. Ők 2 hét fizetett szabadságban részesültek.

(A fenti adatok a családoknak nyújtott támogatások igénybevételét tükrözik a 2021. júliustól 2022. júniusig terjedő időszakban.)

Jozefiák Norbert, áruházvezető, Budapest – Pólus Center

„Kislányomnál daganatos megbetegedést állapítottak meg. Lehetőséget kaptam a cégtől, hogy közel 3 hónapig, míg a kezelései tartottak, a család mellett maradjak áruházvezetői pozícióm megtartása mellett. Tesco Angyal Alapítványtól támogatást is kaptunk, mely nagy segítség volt az otthonunk akadálymentesítéséhez. Ennek köszönhetően a nyári időszakban a kezelések közben otthon is tudtuk folytatni a mozgásfejlesztéses terápiát. Mind a HR, mind pedig a közvetlen vezetőm folyamatosan mellettem állt ezen időszak alatt. Az újbóli munkakezdés is egyelőre jól megtervezett forgatókönyv szerint zajlik. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen támogatást kaphatok a munkahelyemtől.”

Zsibrek Gábor, áruházvezető, Pécs

„Elsőgyermekes apukaként nagyon nagy segítség volt nekem és a feleségemnek, hogy kislányunk, Zorka születése után otthon tudtam maradni 2 hétig. Úgy gondolom, hogy minden perc nagyon sokat számít egy gyermek születése után. Fontos volt, hogy minél több segítséget tudjak adni a páromnak és természetesen magamnak is, hogy beletanuljak az apaszerepbe. Hálás vagyok a vállalatnak, és nagyon hasznosnak tartom, hogy már jóval a törvényi előírás bevezetése előtt plusz egy hetet biztosított az édesapáknak.”