Együttműködés a WWF-fel

2021 júliusában jelentettük be közép-európai szintű együttműködésünket a WWF-fel, amely elősegíti a fenntartható és megfizethető élelmiszer-fogyasztásra való átállást Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában.

A Tescónál tisztában vagyunk vele, hogy napjaink élelmiszer-termelési és -fogyasztási szokásai negatív hatással vannak környezetünkre. Éppen ezért hosszú évek óta dolgozunk ökológiai lábnyomunk csökkentésén, ezzel kapcsolatos vállalásainkat és eredményeinket pedig Little Helps Plan Közösségi Stratégiánk is tartalmazza. Egyebek mellett öt év alatt 68%-kal csökkentettük a működésünkben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét Magyarországon, eltávolítottuk az összes nehezen újrahasznosítható anyagot sajátmárkás termékeinkből, és áruházainkban 100%-ban megújuló forrásból származó villamos energiát használunk. Most még tovább szeretnénk csökkenteni az élelmiszerhez köthető környezetterhelést azáltal, hogy megfizethető és egészséges alternatívákat kínálunk.

Az élelmiszerrel kapcsolatos döntések kulcsfontosságúak egészségünk, illetve a bolygónk állapota szempontjából, vásárlóink pedig elvárják, hogy támogassuk őket ezek meghozatalában. A WWF-fel való együttműködésünk hozzájárul a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztás népszerűsítéséhez azáltal, hogy felhívja a figyelmet az egészséges alternatívákra, és változásra ösztönöz a termőföldtől az asztalig.

Matt Simister, a Tesco közép-európai vezérigazgatója

A Tesco és a WWF együttműködése Közép-Európában három fő területre fókuszál:

  • Felhívja a Tesco munkatársainak figyelmét arra, hogy mit tehetnek a vállalati működés környezetre és természetre gyakorolt hatásainak csökkentéséért.
  • Napi szintű, fenntartható élelmiszer-fogyasztásra ösztönzi a fogyasztókat.
  • A Tesco szállítóival és partnereivel együttműködve rámutat a fenntartható termelés jó gyakorlataira, és megfizethető alternatívát kínál a vásárlók számára.

Együttműködés a WWF-fel

Miért dolgozunk együtt a WWF-fel?

A WWF egy független természetvédelmi szervezet, amely közel 100 országban aktív, és azon dolgozik, hogy az emberiség és a természet harmóniában éljen egymással. A WWF tevékenységének célja, hogy megvédje és helyreállítsa a természetes élőhelyeket, megállítsa a vadvilág tömeges kihalását, és megteremtse a fenntartható termelés és fogyasztás lehetőségét. Közös munkánk az élelmiszer környezetterhelésének csökkentésére és a fenntarthatóbb élelmiszer-termelés, ill. -fogyasztás előmozdítására csupán az első lépése hosszú távú együttműködésünknek.

Élelmiszer-ellátásunk a természeten alapszik, de a természet bajban van. Ezért is üdvözlöm a WWF együttműködését a Tescóval, Magyarország, Szlovákia és Csehország egyik vezető kiskereskedelmi áruházláncával azzal a közös céllal, hogy elősegítsük a fenntartható és megfizethető mindennapi élelmiszer-fogyasztásra való átállást ezekben az országokban.”

Andreas Beckmann, a WWF Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója

A WWF közép-európai tevékenységéről bővebb infót a www.wwfcee.org és a https://wwf.hu oldalon talál.

Az egészséges és fenntartható étrend alapjai

A megvásárolt és elfogyasztott élelmiszer közvetlen hatással van nemcsak saját magunkra, de a bolygónkra is. A WWF ezért 6 könnyen megjegyezhető alapelvet határozott meg, amelyeket napi szinten követve tudatosabb döntéseket hozhatunk azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan eszünk. Ezen egyszerű alapszabályok alkalmazásával bárki pozitívan befolyásolhatja saját egészségét és környezetünk állapotát.

  • Együnk több növényi eredetű ételt. Részesítsük előnyben a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonákat.
  • Táplálkozzunk változatosan. Minél színesebbek a tányérunkon lévő ételek, annál jobb.
  • Kevesebb ételt pazaroljunk. A megtermelt élelmiszer egyharmada már így is a kukában végzi.
  • Együnk kevesebb fehér és vörös húst. Válasszunk egyéb fehérjeforrásokat, például borsót, babot, olajos magokat.
  • Vásároljunk élelmiszer-tanúsítvánnyal ellátott termékeket. Keressük a fenntartható halászatra, szabadtartású baromfira vagy a méltányos kereskedelemre utaló jelöléseket.
  • Együnk kevesebb zsírt, sót és cukrot tartalmazó ételeket. Csökkentsük minimálisra a sütemények, az édességek, a csokoládé, a szárított hús, a sült krumpli és a csipsz fogyasztását. Válasszuk a tiszta vizet, és kerüljük az édesített italokat. Ne feledjük, hogy a megivott mennyiségtől függetlenül a gyümölcslevek csak egy adagnak számítanak az ideális napi 5 adag zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásán belül.

A WWF fenntartható étrendre vonatkozó további tanácsait ITT olvashatja angol nyelven.