A sokszínűség ösztönzi az innovációt

Számos kutatás igazolja, hogy a sokszínűség hozzájárul az eredményesebb működéshez:

Forbes, 2017

  • A különféle hátterű csapatok által hozott és végrehajtott döntések 60%-kal jobb eredményeket hoznak.

Deloitte, 2018

  • A befogadó kultúrájú szervezetek háromszor nagyobb valószínűséggel teljesítenek jól, hatszor nagyobb eséllyel kezdeményezők és innovatívak, és nyolcszor nagyobb valószínűséggel érnek el jobb üzleti eredményeket.

Harvard Business Review, 2019

  • A munkahelyhez való tartozás érzése a munka teljesítményének hozzávetőlegesen 56%-os növekedéséhez vezethet.

Harvard Business Review, 2019

  • Az összetartozás érzése a fluktuáció kockázatát 50%-kal csökkentheti.

Egy olyan folyamatosan fejlődő iparág esetén, mint a kiskereskedelem, innovációs képességünk rendkívül fontos. Hisszük, hogy a siker kulcsa kollégáinkban rejlik.

11 000 kollégánk magyarországi munkaadójaként tisztában vagyunk vele, hogy munkatársaink változatos háttere és tapasztalata olyan érték, amelynek segítségével más és más szempontból tudjuk a vásárlók számára a legtöbbet nyújtani. A nézőpontok sokfélesége, a nyitott szemléletű kultúra és a kihívások folyamatosan arra ösztönöznek bennünket, hogy egyre nagyszerűbb munka- és bevásárlóhellyé váljunk.

A Tescónál mindenkit szívesen látunk. Értékeljük és tiszteletben tartjuk a különbségeket, így kollégáink önmaguk lehetnek, és minden nap egy kicsit jobban tudják kiszolgálni sokszínű vásárlóközönségünket.

Barkóczi János, áruházvezető-helyettes, Budapest, Soroksári út

A Tesco nagyszerű munkahely, ahol az emberek elfogadják egymást, függetlenül attól, hogy például kinek milyen a bőrszíne. Számomra nagyon fontos, hogy itt biztonságban érezhetem magam, minden támogatást megkapok mind szakmailag, mind emberileg. Nem érzem magam megkülönböztetve, ugyanúgy kezelnek, mint a többi kollégát. Ezért is szeretek a Tescónál dolgozni, mert egy csapatként, közös célokért, együtt tudunk dolgozni.

Mindenkit szívesen látunk

A „Mindenkit szívesen látunk” azt jelenti, hogy elfogadjuk egymást olyannak, amilyenek vagyunk, hogy a különbségeinket ítélkezés nélkül éljük meg, azokat tiszteljük, és nagyra értékeljük mindenki egyéni hozzájárulását közös ügyeinkhez.

Tudjuk, hogy a „sokszínűség” szót gyakran olyan látható különbségekkel azonosítják, mint például a nemi, életkori vagy faji hovatartozás, ezért szándékosan használjuk a „különbözőség” szót. A szóhasználat fontos számunkra, mivel úgy gondoljuk, hogy a „különbözőség” sokkal inkább kifejezi azt, ahogyan a sokszínűségről gondolkodunk: ide tartozik például iskolai hátterünk, munkastílusunk, vagy az, hogy gondoskodunk-e magunkon kívül másokról is, mentális és fizikai egészségünk, illetve egyéb, jobban szembetűnő és egyáltalán nem látható jellegzetességek.

2020-ban egy, a befogadásról szóló e-learning érzékenyítő tananyagot készítettünk kollégáink részére, amelynek célja a sokszínűség és a befogadás megértésének és tudatosításának folyamatos fejlesztése volt. Mostanáig több mint 8 100 kolléga végezte el a képzést, így erre tudunk építeni a vezetők részére készülő új anyaggal is.

Kollégáink 82%-a érzi úgy, hogy önmaga lehet a vállalatnál, nem kell előítéletektől tartania.

(„Számít a véleményed” munkatársi felmérés, 2021)

Jacsó Attila, online működési menedzser

Elfogadás, befogadás, sokszínűség - a családi környezet jellemzői lehetnek. Ha olyan munkahelyet teremtünk, ahol ezek ugyanolyan fontosak, úgy mindig biztonságot nyújtó helyen lehetünk. A tréning rádöbbentett arra, hogy vezetőként milyen nagy hatással lehetek erre a saját csapatomban.”