|

Emberi jogok

Alapértékeink egyikének értelmében úgy bánunk mindenkivel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Célunk, hogy minden a Tescónál dolgozó és a Tescóval együttműködő személy gyakorolhassa emberi jogait, és tudjuk, hogy vásárlóink, munkatársaink és szállítóink is azonosulnak ezzel a törekvéssel.

Meg vagyunk győződve arról, hogy működésünk jó célt szolgál, munkahelyet és lehetőségeket teremt az emberek és a közösségek számára a világon mindenütt. Ugyanakkor szeretnénk nem csupán munkahelyet, hanem jó munkahelyet biztosítani kollégáinknak. Fontos, hogy egyértelmű normákat kövessünk a munkaidő és a munkabiztonság, a gyermek- és kényszermunka tilalma, a gyülekezési szabadság és a diszkriminációmentesség terén. Ha az emberi jogok megsértését tapasztaljuk a működésünkben, azonnal reagálunk a problémára, és biztosítjuk az érintettek számára az őket megillető jogorvoslatot.

Kockázatértékelés.

Elkötelezettek vagyunk az emberi jogok érvényesítése mellett, és teljes mértékben támogatjuk az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapegyezményeit és az ENSZ vállalatokkal és emberi jogokkal kapcsolatos iránymutatását. Rendszeres jelentéseket készítünk arról, mit teszünk ellátási láncunkban az emberi jogok betartása érdekében. Megköveteljük szállítóinktól, hogy teljes mértékben betartsák az Ethical Trading Initiative alapkódexében foglalt munkaügyi normákat.

Az utóbbi két évben átvilágítási folyamatot vezettünk be annak érdekében, hogy azonosítsuk a legkockázatosabb területeket, és azokra összpontosítjuk erőforrásainkat az ellátási lánc érintett részén. A folyamatot szakértő külső érintettekkel, köztük szállítóinkkal, iparági testületekkel, kormányzati szervezetekkel és a civil társadalom képviselőivel (pl. Unseen, Oxfam és Ethical Tea Partnership) konzultálva dolgoztuk ki.

Az átvilágítás részeként az ellenőrzésre, a fejlesztésre és a felhatalmazásra is odafigyelünk, hogy ne merüljön fel ellátási láncunkban az emberi jogok megsértésének kockázata.

 Ellenőrzés.

Az ellenőrzés és etikus auditálás garantálják az alapvető emberi jogok betartását ellátási láncunkban. Így azonosítani tudjuk az etikai aggályokat, és támogathatjuk szállítóinkat a folyamatos fejlesztések végrehajtásában. Az auditálási tevékenységet azokra a helyekre összpontosítjuk, ahol a legnagyobb eséllyel érhetünk el változás; azokra az elsődleges helyszínekre, ahova a termék érkezik, mielőtt a Tescóhoz szállítanák, és ahol közvetlen kapcsolatban állunk a szállítóval. A nagy kockázatú országokban az összes ilyen helyszínen auditot kell végrehajtani a termékszállítások elindítása előtt, majd az auditot éves gyakorisággal meg kell ismételni.

Elkötelezetten törekszünk ellátási láncunk folyamatos fejlesztésére, és az ellátási láncban dolgozók védelmének biztosítására.