|

Élelmiszer-pazarlás

A Tescónál nincs időnk a pazarlásra. A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszer-pazarlás nem csupán társadalmi, hanem egyben környezetvédelmi probléma is. Amikor élelmiszert dobunk ki, a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. Ha az élelmiszer-pazarlásra egy országként tekintenénk, akkor a világon a 3. legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó lenne. Az élelmiszer-pazarlás okozza a világ üvegházgáz-kibocsátásának 8%-át. Ha szeretnénk kivenni a részünket a klímaváltozás elleni harcból, élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatként kézenfekvő feladatunk az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása.

Ezért azt szeretnénk elérni, hogy egy napon egyetlen falat emberi fogyasztásra alkalmas étel se vesszen kárba a Tescónál. Ennek érdekében vállaltuk, hogy 2025-re semmilyen, még felhasználható élelmiszer nem válik hulladékká a Tesco közép-európai működésében. Ezért keményen dolgozunk azon, hogy az idei év végéig minden áruházunk fel tudja ajánlani élelmiszer-feleslegét rászorulók számára élelmiszerbankokon és helyi jótékonysági szervezeteken keresztül. Ágazatunk minden szereplőjét arra bátorítjuk, hogy kezdje el mérni az élelmiszer‑hulladék mennyiségét, és teremtsen átláthatóságot a kapcsolódó adatok közzétételével. Saját szervezeti kereteinken kívül, az iparág egészével és civil szervezetekkel is együttműködünk a globális intézkedések ösztönzése terén, megosztva velük saját élelmiszer-pazarlás elleni programunk működtetése során szerzett szakértelmünket és tapasztalatainkat. Vezérigazgatónk, Dave Lewis a kormányok, vállalatok, nemzetközi szervezetek, kutatóintézetek és a civil társadalom vezetőit tömörítő Champions 12.3 koalíció elnöke, amely azért jött létre, hogy felgyorsítsa az ENSZ 12.3 Fenntartható Fejlődési Céljának megvalósítását.

Céljaink

  • A termőföldtől az asztalig terjedő, teljes ellátási láncot lefedő szemléletünkkel hozzájárulunk, hogy 2030-ra felére csökkenjen a globális élelmiszer-hulladék mennyisége.
  • 2030-ra saját működésünkben is megfelezzük a keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét.
  • El szeretnénk érni, hogy a Tescónál egyetlen falat emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba.
  • Vállaltuk, hogy 2020 végéig valamennyi közép-európai áruházunk képes lesz felajánlani eladatlan élelmiszer-feleslegét élelmiszerbankok és helyi jótékonysági szervezetek számára.

Saját működésünk

Mi vagyunk Közép-Európában az első kiskereskedelmi lánc, amely közzéteszi a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. A hulladékmennyiség részletes bontásának közzététele azzal az előnnyel jár, hogy azonosítani tudjuk a problémás pontokat és megszüntethetjük őket. Ennek nyomán másokkal is partnerkapcsolatra léptünk, hogy mérsékeljük az élelmiszer-hulladék mennyiségét, a felesleget pedig célzottan osszuk szét. Úgy gondoljuk, hogy minden kiskereskedelmi vállalat esetében rendkívül fontos, hogy tisztában legyen a működése során keletkező hulladék mennyiségével, hogy közösen hosszú távú megoldásokat találhassunk ennek kezelésére.

Magyarországi működésünkben a teljes élelmiszer-hulladék mennyiségét 36%-kal mérsékeltük az elmúlt évben – a 2018/19 évi 8619 tonnáról 5474 tonnára. Ez a 2016/17-es bázisévhez képest már 63%-os csökkenést jelent.

Egyetlen falat emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszernek sem szabadna kárba vesznie. A Tescónál Magyarországon értékesített élelmiszer kevesebb mint 1%-a (0,7%) lesz hulladék, de ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy még mindig évi több mint 5400 tonna kerül a szemétbe áruházainkban és logisztikai központjainkban.

Kiskereskedelmi vállalatként tisztában vagyunk vele, hogy a keresletet és a kínálatot szinte lehetetlen tökéletesen összehangolni, és mindig marad záráskor némi eladatlan áru. A napi élelmiszermentő folyamatunk mellett egyes közép-európai áruházaink a FoodCloud alkalmazást is tesztelik, amelyen keresztül minden nap tájékoztatni tudják a helyi jótékonysági szervezeteket és közösségi csoportokat az egyes áruházak adományként kiosztható feleslegéről. Az el nem adományozott többletet állati takarmánynak adjuk tovább. Ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően 2016 óta 81%-kal mérsékeltük az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-hulladék mennyiségét Magyarországon.

A keletkező élelmiszer feleslegből 7686 tonnát jótékonysági szervezeteken keresztül juttattunk el a rászorulókhoz, vagy állati takarmányként történő felhasználásra adományoztuk. Ez 81%-os növekedést jelent a 2016/17-es pénzügyi évhez képest.

Termőföldtől az asztalig

Meggyőződésünk, hogy ami mérhető, az kezelhető. Csak úgy tudjuk visszaszorítani az élelmiszer-pazarlást, ha ismerjük a kihívást, és tudjuk, pontosan az ellátási lánc mely pontjain megy veszendőbe élelmiszer. Közös felelősségünk, hogy a termőföldtől az asztalig terjedő, teljes ellátási láncban kezeljük ezt a problémát – partnerkapcsolatban szállítóinkkal, és segítve vásárlóinkat az otthoni pazarlás visszaszorításában. Öt legnagyobb közép-európai szállítónknál megkezdtük a „célkitűzés, mérés, cselekvés” hármasára épülő szemlélet bevezetését az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésére. A folyamat minden egyes lépéséhez műszaki támogatást, szakértői hátteret és iránymutatást nyújtunk számukra.

Szállítóink elkötelezték magukat a három alapelv mellett: célkitűzés (a 12.3-as SDG nyilvános támogatása és elfogadása), mérés (a saját működés során keletkező élelmiszerhulladék-mennyiség kiszámítása és közzététele) és cselekvés (az élelmiszer-pazarlás csökkentése mind a saját működésben, mind pedig a termelőtől a fogyasztóig terjedő, teljes értékláncban).

Szállítóinkkal együtt dolgozunk azon, hogy a lehető legnagyobb mértékben fel tudjuk használni terményeiket. „Perfectly Imperfect” termékcsaládunk közvetlenül a termelőnél segít a pazarlás csökkentésében azzal, hogy a vásárlókat esztétikailag nem tökéletes, ám minőségüket tekintve kiváló és kedvezőbb árú termékek választására ösztönzi. Ezzel nagyszerű ajánlatot nyújtunk vásárlóinknak, ugyanakkor csökkentjük a gazdaságokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. 2018/19-ben több mint 3033 tonna ilyen terméket értékesítettünk Közép-Európában.

Oktatás és tudatosítás

A Tesco számos akciót indított el a hulladékmennyiség csökkentése érdekében. Az egyik legnagyobb kihívás az élelmiszer tiszteletének visszaállítása, valamint annak megmutatása, hogy az étel az élvezet forrása és a társas kapcsolatok építésének eszköze lehet. Ez a Tesco által megrendezett éves konferencia és a vállalat oktatási programjainak üzenete.

Konferencia - Az élelmiszer-pazarlás témájában meghirdetett 4. közép-európai éves konferenciánkon kiskereskedők, szállítók, élelmiszerbankok és kampányszervezők osztották meg egymással ötleteiket és építették együttműködésüket annak érdekében, hogy a termőföldtől az asztalig terjedő ellátási lánc egészében csökkenjen az élelmiszer-hulladék mennyisége.

Oktatási programok – Magyar kezdeményezésre Közép-Európában díjnyertes e-learning anyagot készítettünk munkatársaink számára, hogy jobban megismerjék az élelmiszer-felesleg adományozására kidolgozott áruházi folyamatot.

Díjaink.

A Tesco a 2019/20-as pénzügyi évben számos elismerésben részesült élelmiszermentő programjáért.

A vállalat elnyerte többek között az év legjobb európai vállalati társadalmi felelősségvállalási programjának járó díjat a 16. alkalommal meghirdetett International Business Awards – Stevie Awards díjprogramban. A zsűri különösen nagyra értékelte a Tesco közép-európai élelmiszer-pazarlás elleni tevékenységét. A programban 74 ország vállalatainak és szervezeteinek legjobb projektjeit díjazták, több mint 4000 pályázat közül. A Stevie Awards díjazottjait 16 kategóriában választották ki egy nemzetközi szakemberekből és iparági szakértőkből álló zsűri három hónapon át tartó értékelése alapján.

A 2019-es Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron a vállalat elnyerte az „OMÉK Élelmiszer-pazarlás Megelőzéséért Díj” első helyezését az élelmiszer-kereskedelem kategóriában. A vállalat készletezési és árukezelési gyakorlataival érdemelte ki az elismerést, valamint azzal, hogy intézkedései eredményeként mindössze két év alatt 3000 tonnával tudta mérsékelni az élelmiszer-pazarlást.