|

Élelmiszer-felesleg és -hulladék Magyarországon – 2019/20

Élelmiszer-felesleg és -hulladék Magyarországon 

2019/20

A Tescónál nincs időnk a pazarlásra. Közép-Európában mi vagyunk az első kiskereskedelmi lánc, amely rendszeresen közzéteszi a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és büszkék vagyunk rá, hogy a régióban és Magyarországon is már most elértük az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Célját (UN SDG 12.3), amellyel összhangban több mint felével csökkentettük élelmiszer-hulladékunk mennyiségét.

A 2019/20-as pénzügyi év kiemelkedő eredményei Magyarországon:

  • 36%-kal csökkentettük a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét: a 2018/19-es 8 619 tonnáról 5 474 tonnára szorítottuk le 2019/20-ban. Ez a mennyiség egyúttal 63%-kal kevesebb, mint a 2016/17-es bázisévben volt.
  • A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kialakított partnerkapcsolatunk révén 6 436 tonna élelmiszer-felesleget adományoztunk helyi karitatív szervezeteknek áruházainkból és raktárainkból. Ez több mint 16 millió adag ételnek megfelelő mennyiség. Az adományozási tevékenység 2014-es indulása óta a pénzügyi év végéig pedig több mint 60 millió adag ételt juttattunk el közvetve a rászorulókhoz.
  • Az élelmiszermentés és -adományozás kiterjesztésével a 2019/20-as pénzügyi évben 176 áruházunk ajánlotta fel az élelmiszer-felesleget. Jelenleg már 185 áruházunk adományoz minden nap, célunk pedig, hogy év végéig minden áruházunkat be tudjuk kapcsolni a programba.

Az átláthatóság és a mérés elengedhetetlen a pazarlási gócpontok azonosításához és az élelmiszer-pazarlás okainak kezeléséhez. Emellett lehetőséget nyújt arra, hogy partnerszervezetekkel együttműködve célzott módon csökkentsük a keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét és növeljük a felesleg szétosztását.

Fontosnak tartjuk, hogy minden kiskereskedelmi vállalat nyilvánosságra hozza a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, hogy hosszú távon együtt találjunk megoldást ezek csökkentésére.

2019/20-ban összesen 790 451 tonna élelmiszert értékesítettünk Magyarországon, amely mellett 13 160 tonna (el nem adott) élelmiszer-felesleg keletkezett. Ez a teljes mennyiség 1,66%-a, és 32 %-kal kevesebb, mint 2016/17-ben.

A feleslegből 7 686 tonnát jótékonysági szervezeteknek vagy állatmenhelyeknek továbbítottunk. Ez 81%-os növekedést jelent a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Ennek eredményeként ugyanezen időszakban 81%-kal csökkent a hulladéknak minősített, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer mennyisége.

A 2019/20-as pénzügyi évben 5 474 tonna volt a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék teljes (emberi fogyasztásra alkalmas és nem alkalmas) mennyisége, ami az előző évhez képest 36%-kal, a 2016/17-es bázisév adataihoz képest pedig 63%-kal kevesebb.

A hulladék eladott élelmiszer-mennyiséghez viszonyított aránya ugyanezen időszakban 0,69% volt, szemben a 2016/17-es 1,59%-kal. Így tíz évvel korábban teljesítettük az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Céljainak (UN SDG) élelmiszer-hulladék megfelezéséről szóló 12.3-as pontját.

 

Az élelmiszer-hulladék évről-évre való csökkentését elsősorban működésbeli fejlesztéseinknek köszönhetjük, amelyek lehetővé tették az el nem adott élelmiszerfelesleg csökkentését. Ilyen volt többek között a kihasználatlan eladóterek csökkentése és a termékválaszték egyszerűsítése, amelyeket az alacsony népszerűségű termékkategóriák visszaszorítása érdekében vezettünk be. Ezek az intézkedések segítettek abban, hogy előrejelzési és készletezési rendszereink használatával még precízebben össze tudjuk hangolni a keresletet és a kínálatot. Emellett az áruházi munkafolyamatokat is tovább egyszerűsítettük, hogy csökkentsük az el nem adott élelmiszerek mennyiségét. Élelmiszermentő programunk további bővítésével pedig ezeket a nem értékesített élelmiszereket is fel tudjuk ajánlani a rászorulóknak ahelyett, hogy kidobnánk őket.

Az élelmiszer-hulladék problémája túlságosan nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért minden élelmiszeripari vállalatot arra ösztönzünk, hogy vállaljon kötelezettséget ezen a téren, és segítsen 2030-ra felére csökkenteni az élelmiszer-hulladék globális mennyiségét, valamint tegye közzé saját élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait. 

Hogyan számítjuk az élelmiszer-hulladék mennyiségét?