|

Élelmiszer-felesleg szállító partnereinknél

Közös felelősségünk, hogy a termőföldtől az asztalig csökkentsük az élelmiszer-pazarlást. Az ennek érdekében végzett munkánk jelentős részben élelmiszer beszerzésünket és szállító partnereinkkel való együttműködésünket érinti. 2019 szeptemberében bejelentettük, hogy közép-európai, sajátmárkás termékeink szállítói közül öten is vállalták, hogy felveszik célkitűzéseik közé az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Céljának elérését, egy éven belül publikálják a saját élelmiszer-hulladék jelentésüket és együttműködnek velünk, hogy közösen csökkenthessük az élelmiszer-pazarlást a termőföldtől az asztalig.

Közép-európai szállítóink 2019-es élelmiszer-hulladék jelentéseinek összefoglalója

  • Az ABP egy nemzetközi agrárcég, amely szorosan összehangolja környezetvédelmi stratégiáját az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival. Világszerte kiváló minőségű húst kínálnak nemcsak kiskereskedelmi cégeknek, hanem Michelin-csillagos éttermeknek is. Nagyon összetett élelmiszer-hulladék csökkentési stratégiát alkalmaznak, amely a gazdaságon belüli újításoktól a feldolgozás optimalizálásán át, egészen a végfelhasználóig érinti a teljes folyamatot. Minden erőfeszítés szerepel a „Többet kevesebbért” stratégiájukban, amely megmutatja, hogy egy projekt hatással lehet a teljes ellátási láncra is. Összességében az ABP 2019-ben 75 698 tonna élelmiszert kezelt, amiből 53 tonna felesleg keletkezett, ez az összes mennyiség 0,07%-a.
  • Az AM FRESH citrusokkal, gyümölcslevekkel és virágokkal látja el a Tescót Közép-Európában. A vállalat néhány évvel ezelőtt kezdett foglalkozni az élelmiszer-pazarlással, így az ENSZ célkitűzés követése számukra természetes volt. Szorosan együttműködnek a Tesco működési csapataival a figyelemfelhívás, a rendszeres minőséggel kapcsolatos egyeztetések és az egyértelmű kezelési utasítások biztosítása érdekében. Sőt, a Tesco az általa megosztott éghajlati viszonyokra és minőségre vonatkozó adatokkal is segíti partnerét, hogy az minél több terményét hasznosíthassa. A Tescóban elérhető “Growers Harvest” termékcsaládjuk pedig a termékkülsőre vonatkozó elvárások módosításának köszönhetően további 2,9 % gyümölcsöt ment meg a kidobástól. Összességében az AM FRESH 30 875 tonna élelmiszert kezelt 2019-ben, amiből csupán 662 tonna hulladék keletkezett, ez az összes élelmiszer 2,1%-a.
  • A Brop Slovakia a Tesco egyik fő burgonyaszállítója a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában; emellett a Tesco Magyarországnak is szállítanak igény esetén. Családi vállalkozás, amely komolyan próbálja optimalizálni folyamatait, annak érdekében, hogy termékeik a lehető legfrissebb állapotban érjenek el a fogyasztókhoz, csökkentve ezzel az élelmiszer-hulladékot. A Tescóval közösen fejlesztették ki a „Perfectly Imperfect” márkát, hogy szokatlan külsejű, de kiváló minőségű termékek is a polcokra kerülhessenek, és ezáltal is növeljék a vásárlók élelmiszer-pazarlás csökkentésével kapcsolatos tudatosságát. Összességében a Brop Slovakia 2019-ben 94 316 tonna élelmiszert kezelt, ebből 2160 tonna hulladék keletkezett, ami a teljes mennyiség 2,3%-a.
  • A G’s Marketing az egyik legnagyobb friss salátát és zöldséget termelő és csomagoló cég Csehországban. A vállalat elkötelezett az élelmiszer-pazarlás kezelése mellett és a hatékonyság javítása érdekében termelési folyamata egészét vizsgálja. Az élelmiszer-pazarlás megelőzése és csökkentése érdekében precíziós gazdálkodási technikákat alkalmaznak, optimalizálják a betakarítást a kereslet és a rendelkezésre álló készlet függvényében, célzott előrejelző rendszereket valósítanak meg, és olyan terményeket is hasznosítanak előre csomagolt salátáikban, amelyeket nem lehet egészben értékesíteni. Összességében a G’s Marketing 2019-ben 6 455 tonna élelmiszert kezelt, ebből 355 tonnát pazaroltak el, ez az összes kezelt élelmiszer 5,5%-a.
  • A Hilton Foods Poland fontos hús- és készétel szállítója a Tescónak Közép-Európában. A vállalat elkötelezett a fenntarthatóság és a hulladék csökkentése terén. A vízfogyasztás csökkentésére szolgáló megoldásokkal együtt optimalizálják a gépi élelmiszer-pazarlás csökkentésére szolgáló folyamatokat, a felesleges élelmiszerek felhasználásával állateledelt állítanak elő, vagy közvetlenül állati takarmányba juttatják azokat. Emellett létrehoztak egy saját problémamegoldó csoportot is, hogy még több módot találjanak az élelmiszer-pazarlás csökkentésére a működésükben. Összességében a Hilton Foods Poland 2019-ben 26 664 tonna élelmiszert kezelt, ebből 199 tonnát pazarolt el, ez az összes kezelt élelmiszer 0,7%-a.

A teljes lista a Tesco Csoport olyan szállítóiról, akik közzéteszik saját élelmiszer-hulladék jelentésüket, ezen a linken található.

Örülünk, hogy emellett további öt szállítópartnerünk kötelezte el magát, hogy 2021-től méri és közzéteszi saját élelmiszer-hulladék jelentését:

  • Daifressh (frissáru)
  • Greenyard Frozen (fagyasztott áru)
  • La Lorraine (pékáru)
  • MasterGood (hús)
  • MECOM GROUP (készétel)

 

 

 

 

Szállító partnereink teljes élelmiszer-hulladék jelentései

ABP 2019 Élelmiszer-hulladék riport
ABP 2019 Élelmiszer-hulladék riport PDF 483KB
AM FRESH 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés
AM FRESH 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 431KB
Brop Slovakia 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés
Brop Slovakia 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 596KB
G's Marketing 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés
G's Marketing 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 402KB
Hilton Foods 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés
Hilton Foods 2019 Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 477KB