Faanyag fenntartható forrásból

Háttér

A fa olyan alapvető anyag, amelyet építkezéshez, fűtőanyagként vagy fogyasztási cikkek és csomagolóanyagok gyártásához, valamint további számos helyen és célra használnak. Az ezekhez kapcsolódó ellátási lánc általában több országra kiterjed, mivel a fa útja a kitermeléstől a gyártás különböző fázisain át vezet, mielőtt megérkezne a fogyasztóhoz. Szerte a világon számos fafaj létezik, ezért a kitermelés és a faanyaggyártás bolygónk különböző régióinak erdeiben történik.

Fenntartható és felelős fakitermelés

Világszinten az erdők mintegy fele kipusztult, és a még meglévők is egyre inkább veszélyeztetettek. A globális felmelegedés enyhítése, valamint az erdőkben élő fajok sokféleségének és védelmének érdekében a további fakitermelés és degradáció megelőzése alapvető fontosságú. A népességszám növekedésével a fából készült termékek iránti kereslet is folyamatosan növekszik. Az erdőirtást elsősorban a nem fenntartható fakitermelés okozza. A fenntarthatóság feltétele a felelős fakitermelés, amely megőrzi az erdő ökológiai funkcióját, védi a biodiverzitást, és tiszteletben tartja a helyi közösségek érdekeit.

Tesco módszertan

A Consumer Goods Forum (Fogyasztási Cikkek Fóruma) résztvevőjeként a Tesco vállalta, hogy 2020-ig nullára csökkenti a fa- és papírtermékei alapanyagainak beszerzéséhez kapcsolódó erdőirtást. Pontosabban arra köteleztük el magunkat, hogy 2020 végéig minden sajátmárkás fa- és papírtermékünk rendelkezik FSC-/PEFC-tanúsítással vagy újrahasznosított anyagból készül. A 2020-as beszámoló szerint 99%-os eredményt értünk el ezen a területen, ezzel pedig teljesítettük a tanúsításra vonatkozó célkitűzésünket.

Ellátási láncunkon kívül iparági szinten és egyéb érintettekkel (köztük kormányzati és civil szervezetekkel) is együtt dolgozunk, hiszen a fenntartható fakitermelés megfelelő körülményeinek megteremtése hatékony együttműködést igényel.

Az erdőirtást nélkülöző fa- és papíralapú termékek beszerzésének gyakorlata a környezeti fenntarthatóság terén alkalmazott, háromlépcsős módszertanunkon alapszik.

Fejlesztés: fenntartható forrásból szerezzük be a faanyagot

  • A Tesco vállalta, hogy 2020 végéig minden sajátmárkás fa- és papírtermékünk rendelkezik FSC-/PEFC-tanúsítással vagy újrahasznosított anyagból készül.

  Formálás: ösztönözzük az innovatív megoldásokat

  • Minden olyan innovációt támogatunk, ami hatással van a faanyagok beszerzésével kapcsolatos iparági szemlélet és módszerek megváltoztatására. Ilyen például a Canopy környezetvédelmi non-profit szervezettel való együttműködésünk, amelyen keresztül a viszkózgyártás fenntarthatóvá tételét segítjük elő.

Képviselet: mozgósítjuk az érintetteket

  • Tovább folytatjuk együttműködéseinket, hogy a fából készült termékeket gyártó és fogyasztó országok döntéshozóit cselekvésre késztessük.

Eredményeink

2020-as vállalásainkkal összevetve 2020/21-ben a Tesco Csoport sajátmárkás fa-, illetve papírtermékeinek 99%-a rendelkezett FSC-/PEFC-tanúsítással vagy készült újrahasznosított anyagból.

Bővebb információért keresse társadalmi felelősségvállalási csapatunkat a sajto@tesco.hu email címen.