F&F: környezetbarát ruhaanyagok

Tudjuk, hogy a textilipar negatív hatással lehet arra a helyi és társadalmi környezetre, ahol a termékeket készítik. Ezért tűztük ki célul, hogy 2030-ra termékeink alapanyagait 100%-ban megbízható és fenntartható forrásokból szerezzük be.

Pamut

A pamut a leggyakrabban előforduló alapanyag termékeinkben, ami világszerte többezer gyapottermelőt érint. Ezért arra törekszünk, hogy az általunk használt pamut előállítása minimális környezeti terheléssel járjon, és a termelők megfelelő áron tudják azt értékesíteni.

2017-ben több más ruházati márkával és kereskedővel együtt vállaltuk, hogy 2025-re csak 100%-ban fenntartható forrásból származó pamutot fogunk használni.

A kezdeményezés célja, hogy ösztönözze az organikus pamut iránti keresletet, ezzel is növelve a kistermelők bevételét, megszüntesse a különösen veszélyes rovarölőszerek használatát, megszüntesse vagy csökkentse a műtrágya-használatot, csökkentse a vízfelhasználást, valamint javítsa a víz és a talaj minőségét.

Célunk, hogy a fenntartható módon előállított pamut legyen az új mérce a gyapottermelésben. Vásárlóink biztosak lehetnek abban, hogy a nálunk vásárolt pamuttermékek alapanyaga fenntartható forrásból származik.

A pamut túlnyomó részét a Better Cotton Initiative* közreműködésével szerezzük be.

Az ilyen típusú termelés valódi gazdasági, társadalmi és környezeti előnyökkel jár, melyekkel befektetésüknek köszönhetően csak tavaly 14.750 termelő élhetett.

*a Better Cotton végtermékekig vezető útja fizikailag nem nyomon követhető. A BCI termelők viszont ugyanakkora arányban részesülnek a belőle származó bevételből, mint amennyit „vásárolunk”.

Fenntarthatósági ranglista

Az európai környezetvédő szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network, a környezetbarát gyártást ösztönző Solidaridad Network, valamint a WWF által létrehozott Sustainable Cotton Ranking riport azokat a vállalatokat rangsorolja, amelyek pamutfelhasználása számottevő, így jelentősen tudják befolyásolni a fenntartható forrásból származó pamuttal kapcsolatos gyakorlatokat. A 2020-as év listáján szereplő 77 cég közül a Tesco a 13. helyen áll. További információért nézze meg a részletes eredményeket.

 

Organikus gyapottermelés

 2021 márciusában partnerségre léptünk a Cotton Connect szervezettel, amely segít a nemzetközi márkáknak a méltányos és fenntartható alapanyag-beszerzésben, valamint egy megbízhatóbb, rugalmasabb és jobban működő ellátási lánc kialakításában.

A Cotton Connect segítségével létrehoztuk saját organikus gyapottermelési programunkat Indiában, ahol több mint 10.000 kistermelővel dolgozunk együtt, akik mintegy 6.000 tonna pamutot állítanak elő termékeinkhez. Az első adat gyapot betakarítása 2021 októberében esedékes, a belőle készült termékek, pedig 2022 tavaszán/nyarán kerülnek a Tesco üzletekbe.

 

Fenntarthatósági szabványok

2021 márciusában a US Cotton Trust Protocol (USCTP) tagjai közé is beléptünk, akik a fenntartható pamut-előállításra vonatkozó szabványokat dolgoznak ki. A szervezet számszerűsíthető és igazolható célokat vezet be a gyapottermelésbe, és hat fő mérőszám mentén ösztönzi a folyamatos fejlődést.

Az USCTP lehetővé teszi, hogy a márkák és kiskereskedők még inkább nyomon tudják követni a pamut forrását és útját az ellátási láncon belül, ezzel párhuzamosan pedig még mérhetőbbé tegyék, valamint publikálják egyedi fenntarthatósági célkitűzéseiket és eredményeiket.

 

Mesterséges cellulóz szálak

Az F&F ruházati termékekben felhasznált viszkóz fenntartható forrásokból való beszerzése érdekében 2016- ban csatlakoztunk a CanopyStyle kezdeményezéshez, amely a globális termelés 75%-át képviselő több mint 160 divatmárkát és -kereskedőt fog össze, hogy biztosítsa a viszkózforrásul szolgáló veszélyeztetett és őserdők védelmét.

Emellett 2018-ban elköteleztük magunkat a Changing Market Foundation Fenntartható viszkóz- és modalgyártási útmutatójának alkalmazása mellett. Iparági döntéshozókkal pedig több platformon is együttműködünk, hogy a fenntartható cellulóz-előállítást támogató gyártási gyakorlatokat dolgozzunk ki közösen. Támogatjuk az átlátható működést, és arra biztatjuk gyártóinkat, hogy számoljanak be fejlődésükről, valamint közzétettük a mesterséges cellulóz szálakat előállító legfontosabb beszállítóink listáját.

Az F&F jól ismert márkaként a zéró kibocsátást ösztönző Roadmap to Zero program egyik résztvevője. Egyúttal arra kértük cellulózgyártóinkat, hogy alkalmazzák a fenntartható gyártásra, a szennyvízkezelésre és a légszennyező anyagok kibocsátására vonatkozó ipari legjobb gyakorlatokat.

 

Újrahasznosított rostok

2020-ban növeltük az újrahasznosított poliészter arányát termékeinkben, ezzel pedig több mint 52 millió műanyag palacknak megfelelő nyersanyagot spóroltunk*.

Jelenleg a kollégáink által viselt munkaruhák 100%-ban újrahasznosított poliészterből (rPET) készülnek, amelynek ökológiai lábnyoma kisebb, mint a szűzpoliészter-fonálé.

2021 áprilisában csatlakoztunk a Textile Exchange és az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének közös kihívásához, és vállaltuk, hogy 2025-ig 4%-kal növeljük az újrahasznosított poliészter mennyiségét termékeinkben, hogy ezzel is csökkentsük károsanyag-kibocsátásunkat.

*20 grammos palacktömeggel számolva