|

Élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem

Mi a Tescónál úgy gondoljuk, hogy akkor, amikor kilencből egy ember minden este éhesen fekszik le, nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen falat is kárba vesszen. Azt is tudjuk, hogy a csomagolás fontos szerepet játszik a termékek megóvásában és csökkentheti az élelmiszer-pazarlást, de nem szabad, hogy a bolygónk fizesse meg az árát.

Élelmiszer-pazarlás csökkentése

Közép-Európában a Tesco az egyetlen vállalat, amelyik méri és közzé is teszi a saját élelmiszer-pazarlással kapcsolatos adatait. A 2017/2018-as pénzügyi évben sikerült 38.054 tonnára csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét, a megelőző évben ez a szám még 54.102 tonna volt. Magyarországon ugyanezen időszak alatt 35 százalékkal mérsékeltük a keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, 14.991 tonnáról 9764 tonnára. Ahhoz, hogy a kritikus pontokat be tudjuk azonosítani és az élelmiszer-pazarlást sikeresen kezeljük, az átláthatóság és a mérhetőség feltétlenül szükséges.

Az élelmiszer-pazarlás súlyosabb probléma annál, hogy bármely vállalat egyedül megoldja. Éppen ezért minden kiskereskedelmi vállalatot arra bíztatunk, hogy együtt tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy 2030-ra felére tudjuk csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Emellett szorgalmazzuk azt is, hogy a kiskereskedelmi szektor más szereplői is hozzák nyilvánosságra saját élelmiszer-hulladék adataikat.

Élelmiszer adományozás

A 2018/19-es pénzügyi évben 7448 tonna élelmiszert adományoztunk a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnerszervezeteinek, ami 18,5 millió adag ételnek felel meg. Lengyelországban és Magyarországon már hosszú évekre nyúlik vissza az Élelmiszerbankkal való együttműködésünk. A csehországi és szlovákiai Élelmiszerbank hálózatok fejlesztését pedig központilag támogattuk.

A Tesco az élelmiszerbankok egyik legnagyobb partnere Közép-Európában. 2016-ban stratégiai partnerségi együttműködést írtunk alá velük annak érdekében, hogy az élelmiszer-felesleg adományozási infrastruktúrát minden országban megerősítsük.

Csomagolás

Célunk, hogy csökkentsük a csomagoló-anyagaink környezetre gyakorolt hatását. Ehhez az első lépés a megfelelő csomagoló-anyagok kiválasztása. Vállaltuk, hogy 2025-re minden sajátmárkás termékünk csomagolása újrahasznosítható vagy komposztálható anyagokból fog készülni, továbbá, hogy minden papír és karton, amit használunk, fenntartható erdőgazdálkodásból fog származni. Azon is dolgozunk, hogy csökkentsük a csomagolások súlyát is.

A fenntartható csomagolástechnikák arányának növelése érdekében mind a négy közép-európai piacunkon folyamatosan egyeztetünk a kiskereskedelem, élelmiszer- és csomagolóipar szereplőivel, hogy együtt tegyünk meg mindent az ún. zárt csomagolóanyag körforgás kiépítéséért. Ez a rendszer biztosítaná azt, hogy az összes műanyagot újrafelhasználják, újrahasznosítsák, így nullára csökkentve a hulladék mennyiségét.

Célok és aktivitások

Csomagolóanyagok

2020 végére eltávolítjuk a nehezen újrahasznosítható anyagokat a sajátmárkás termékeink csomagolásából.


2025-re 
100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tesszük a sajátmárkás termékeinek csomagolását.

Élelmiszer-pazarlás

2030-ig megfelezzük a működésünk során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Szállító partnereinkkel együttműködve 2030-ig felére csökkentsük az ellátási láncunkban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.

2030-ig segítsük felére csökkenteni a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét azokon a piacokon, ahol kiskereskedelmi szereplőként jelen vagyunk.