Fenntartható beszerzés

  • A saját márkás termékeinkben felhasznált pálmaolaj 100%-a rendelkezik RSPO minősítéssel.
  • Saját márkás fa- és papírtermékeink 100%-a rendelkezik FSC/PEFC tanúsítással, vagy származik újrahasznosításból.
  • 5 millió fonttal támogatjuk a szóját erdőirtás és új termőterületek kialakítása nélkül termelő brazíliai gazdákat.

 

A fenntartható mezőgazdasági ellátási láncnak gazdaságilag életképesnek, társadalmilag felelősnek és ökológiai szempontból megbízhatónak kell lennie. A globális élelmiszeripar az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért felel1, az édesvízkészletek 70%-át veszi igénybe2, hozzájárul a vízszennyezéshez, és a globális biodiverzitás csökkenésének több mint 60%-áért felelős3. A mezőgazdaság előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy mindenki számára biztosítsa az egészséges és tápláló élelmiszerhez való hozzáférést etikusan előállított, környezetkímélő és gazdaságilag fenntartható módon. A fenntartható mezőgazdasági termelésen keresztül a mi ellátási láncaink is hozzájárulhatnak a megoldáshoz.

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

2. SDG - Az éhezés megszüntetése

A 2. SDG (Az éhezés megszüntetése) a fenntartható mezőgazdaságot támogatja. A 2.4-es alcél fenntartható élelmiszer-termelési rendszereket és olyan ellenálló és rugalmas mezőgazdasági módszereket ösztönöz, amelyek növelik a termelékenységet, ugyanakkor hozzájárulnak az ökoszisztémák fenntartásához, erősítik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás képességét, valamint javítják a föld és a talaj minőségét.

6. SDG - Tiszta víz és alapvető köztisztaság

A 6. SDG (Tiszta víz és alapvető köztisztaság) célja, hogy biztosítsa a fenntartható vízgazdálkodást, valamint a vízhez és az alapvető higiéniai ellátásokhoz való hozzáférést mindenki számára.

A 6.4-es alcél a vízfelhasználás hatékonyságának növelésén és a fenntartható vízkivétel biztosításán keresztül a vízhiányt kívánja kezelni. Létfontosságú, hogy működésünk és ellátási láncunk egészében megóvjuk a vizet a jövő számára.

12. SDG - Felelős fogyasztás és termelés

A 12. SDG (Felelős fogyasztás és termelés) a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásra, hatékony felhasználásukra, valamint a hulladék és a kapcsolódó környezeti károk csökkentésére összpontosít. Fenntartható mezőgazdasági programunk a fenntartható termelést, a hatékonyságot és a hulladékmennyiség minimalizálását mozdítja elő.

15. SDG - Szárazföldi ökoszisztémák védelme

A 15. SDG (Szárazföldi ökoszisztémák védelme) célja a szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatuk előmozdítása, az erdők fenntartható kezelése, az elsivatagosodás leküzdése, a talajromlás megállítása és a pusztulás visszafordítása, valamint a biodiverzitás további csökkenésének megállítása. Elkötelezettek vagyunk az ökoszisztémával és a biológiai sokféleség védelmével összeegyeztethető élelmiszer-termelési rendszer támogatása iránt.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) az együttműködés fontosságát ismeri el. A fenntartható mezőgazdasággal, a felelős gazdálkodással és az állatok jóllétével kapcsolatos szabályainkat, stratégiáinkat és vállalásainkat kollégáink, a gazdák, szállítóink és civil partnereink anyagai, tudása és szakértelme alapján dolgoztuk ki.

Tisztában vagyunk vele, hogy a vásárlóknak fontos, hogyan állítják elő az élelmiszereket, és bár büszkék vagyunk az általunk követett eljárásokra, mindig arra törekszünk, hogy még jobbak legyünk. Meghatározó szerepünk van az élelmiszer-termelési folyamatok átalakításában, hogy a környezetvédelem és a magas szintű állatjólléti normák mellett a termelők kereskedelmi támogatását is biztosítani tudjuk.

A Tesco kiemelt szerepet vállal az éghajlati és a természeti válság kezelésében, amelyekre ambiciózus stratégiákat dolgozunk ki. Klímavédelmi tervünk a 3. területhez kapcsolódó (Scope 3) kibocsátással foglalkozik, és azt irányozza elő, hogy 2050-ig az értékláncunkban a 1,5 Celsius-fokos célhoz igazodva elérjük a nettó zéró kibocsátást. Hamarosan megjelenő természetvédelmi stratégiánkkal pedig aktív szerepet fogunk vállalni a biológiai sokféleség további csökkenésének megelőzésében.

Vállaltuk, hogy árucikkeinket (beleértve a közvetetten szállított termékeket is) fenntartható forrásból szerezzük be. A legfontosabb erdészeti kockázatot jelentő árucikkeink esetében pedig elköteleztük magunkat az erdőirtás és az ökoszisztémák átalakításának megelőzése mellett a szója, a pálmaolaj és a faanyag beszerzése során.

Minden fát, papírt, cellulózt és cellulózrostot tartalmazó Tesco-termék FSC vagy PEFC tanúsítvánnyal rendelkező anyagból készül. Ide tartoznak többek között a babapelenkák, a nedves törlőkendők, a WC-papír, a konyhai törlőkendők, a zsebkendők, a szalvéták, a fajátékok és a papír-írószer-termékek.

Minden kategóriában bővítettük már a tanúsított papírból készülő csomagolással rendelkező termékek számát. Terveink szerint pedig több tanúsított másodlagos csomagolóanyagot fogunk használni az élelmiszer és nem élelmiszer jellegű termékkategóriákban.

 

Források:

1 ENSZ

2 Our World in Data

3 Chatham House