| Szója

Szója

A szója az egyik legfontosabb fehérjeforrás, és a szójalisztet széles körben használják állati takarmányozásra. A globális kereslet növekedésével a szójatermelés bővülése számos fontos ökoszisztémában erdőirtáshoz és az élőhelyek átalakulásához vezetett.

Célunk, hogy 2025-re az ellátási láncunkban lévő összes szóját igazoltan erdőirtást nélkülöző régiókból szerezzük be.

Ahhoz, hogy nullára csökkentsük az erdőirtást és az erdőátalakítást az erdőgazdálkodási kockázatot jelentő árucikkek esetében, – sok más tényező mellett – a beszerzés és az erdőgazdálkodás terén is változásokra van szükség. Ez megköveteli, hogy saját ellátási láncunkban és iparági szereplőkkel együttműködve is hatékony megoldásokat kínáljunk.

5 millió fontot fektetünk be a Responsible Commodities Facility elnevezésű kísérleti pénzügyi eszközbe, amely alacsony kamatozású kölcsönöket biztosít azoknak a brazil termelőknek, akik vállalják, hogy erdőirtás és -átalakítás nélkül termesztenek szóját.

A   júliusában frissített, erdőirtásmentes szójaliszt-beszállítói követelményekkel még magasabb elvárásokat támasztunk a Tesco szállítóival szemben. Ezek előírják, hogy minden szállítónak, aki szóját használ hús-, hal-, baromfi-, tojás- és tejtermékek előállításához szükséges takarmány részeként, részletes ütemtervet kell kidolgoznia és megosztania arról, hogyan fog megfelelni a 2025-re kitűzött erdőirtásmentes és -átalakításmentes szójabeszerzési célnak.