Tengerek

A Föld felszínének háromnegyedét1 borító óceánok bolygónk számos különleges élőlényének adnak otthont. Emellett kulcsfontosságú táplálékforrásként is szolgálnak, mivel több mint hárommilliárd ember elsődleges fehérjeforrása függ az óceánoktól1.

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

8. SDG - Tisztességes munka és gazdasági növekedés

A 8. SDG (Tisztességes munka és gazdasági növekedés) célja a munkavállalói jogok védelme és a tisztességes munka lehetőségének biztosítása mindenki számára. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a halászati ellátási láncunkban dolgozó munkavállalókkal tisztelettel bánjanak, és biztonságos munkakörülményeket teremtsenek számukra. Emberi jogi stratégiánk teljes mértékben támogatja az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető egyezményeit, és a halászati iparral kapcsolatos kockázatok kezelésének elősegítése érdekében része tengeri stratégiánknak.

14. SDG - Óceánok és tengerek védelme

A 14. SDG (Óceánok és tengerek védelme) célja az óceánok, tengerek és tengeri erőforrások megőrzése és fenntartható használata a fenntartható fejlődés érdekében. Tengeri stratégiánk a 14.1-es alcélhoz járul hozzá a Global Ghost Gear kezdeményezés keretében végzett munkánkkal. A jobb tengeri környezetre és halászati gazdálkodásra fordított kiemelt figyelem a 14.2-es és 14.4-es alcélok megvalósítását segíti elő.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) az együttműködés fontosságát ismeri el. Tengeri stratégiánkat kollégáink, szállítóink és civil partnereink anyagai, tudása és szakértelme alapján dolgoztuk ki. Másokkal is szívesen együttműködünk vállalásaink teljesítése érdekében. Hosszú távú együttműködő partnereink: Ocean Disclosure Project, WWF, Global Tuna Alliance.

A természetes ökoszisztémák és a tengeri élővilág megőrzése érdekében javítjuk ellátási láncunkban a halászati gyakorlatot. Ennek érdekében felelős módon szerezzük be valamennyi haltermékünket, és a szállítóinkkal együtt közreműködünk a halászat helyzetének javítását célzó projektekben (Fishery Improvement Project, FIP). Továbbra is a folyamat fontos elemének tartjuk a tanúsítást, és vállaltuk, hogy a tengeri élelmiszertermékek esetében 2030-ig, a tonhal esetében pedig 2025-ig elérjük a 100%-os fenntarthatóságot.

Rendszereink továbbfejlesztésével gondoskodunk róla, hogy minden tengeri élelmiszer visszakövethető legyen egészen a halászhajókig. Zéró toleranciát hirdettünk az illegális, nem jelentett és nem szabályozott (IUU) halászat ellen. Segítünk csökkenteni a halászati ipari hulladékból származó óceánszennyezést.

A tonhal minden piacunkon a legnépszerűbb és legelterjedtebb tengeri halfajok közé tartozik, és haleladásaink jelentős részét a tonhal teszi ki, de nem mindenhol végzik fenntartható módon a tonhalhalászatot. Ezért a tonhalat kiemelt termékként határoztuk meg. Intézkedéseket teszünk a tonhalhalászat javítása és a fenntarthatóbb források felé való elmozdulás érdekében.

 

Forrás:

1 UNDP