Fenntartható ellátási lánc

Jelenleg a globális élelmiszer-termelés felelős az ember által termelt üvegházhatású gázok kibocsátásának 30%-áért, így jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. Míg a mezőgazdaság a lakható területek felét foglalja el a Földön, az élelmiszer-ellátás egyben az egyik legnagyobb veszélyt is jelenti a természetre, 60%-kal csökkentve a biológiai sokféleséget. Ugyanakkor az élelmiszer-ellátási rendszer lehetőséget is jelent a bolygónkra gyakorolt negatív hatásunk csökkentésére. Az élelmiszer-előállítási, -feldolgozási, -értékesítési és -fogyasztási szokásaink megváltoztatása hatalmas előnyökkel járhat, és kulcsfontosságú részét képezheti a megoldásnak mind az éghajlatra, mind pedig a környezetre nézve.

A szükséges átalakulás kiterjesztése és felgyorsítása érdekében a WWF hét alapelvet dolgozott ki a fenntartható élelmiszer-ellátás kialakítására a közép-európai régióban, amelyeket a Tesco átvett, hogy a gyakorlatban hasznosítsa azokat a saját működésében, illetve partnereivel közösen a fenntartható termelésre és fogyasztásara való átállás támogatása során.

A Tesco lépései Közép-Európában a fenntartható ellátási lánc kialakításához

1. A kibocsátás csökkentése

A teljes ellátási lánc ökológiai lábnyomának csökkentése – a mezőgazdaságtól a gyártáson és a nyersanyagok beszerzésén át a csomagolásig és a szállításig.

2. Az élelmiszer-pazarlás megszüntetése

A fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből származó hulladék nullára csökkentése az értékláncban. A legjobb megközelítés ehhez a célok kitűzése, a keletkező hulladék mennyiségének mérése, majd ez alapján a megfelelő cselekvés.

3. A csomagolóanyagok megszüntetése, illetve minimalizálása

A csomagolóanyag eltávolítása, ahol csak lehetséges. Csökkentésük, ahol erre nincs lehetőség. Az újrafelhasználás gyakoriságának növelése, valamint a megmaradó csomagolóanyagok újrahasznosítása, hogy ne kerüljenek a hulladéklerakóba.

4. Az ellátási lánc fejlesztése

Az erdőirtás megállításaátállás a fenntartható mezőgazdaságra és akvakultúrára.

5. A kereslet változásának előmozdítása

A megfizethető, egészséges és fenntartható étrend ösztönzése.

A Tescónál már megtettük a legfontosabb lépéseket, hogy csökkentsük a működésünk bolygóra gyakorolt negatív hatását:

a működésből származó kibocsátásunk:

-52% 2015 óta

Tesco Csoport

a működésünkben keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége:

-70% 2017 óta

Tesco Közép-Európa

megújuló villamos energia használatának aránya áruházainkban:

100% 2020 óta

Tesco Közép-Európa

újrahasznosítható anyagok használata sajátmárkás termékeink csomagolásában:

100% 2025-ig

Tesco Közép-Európa

Tesco-WWF közép-európai konferencia a fenntartható élelmiszer-ellátásról "The Power is on our Plates" (Prága, 2022. október)