Hulladékgazdálkodás és csomagolás

Élelmiszer-hulladék

Az éhezés és az élelmiszer-pazarlás fontos társadalmi és környezetvédelmi probléma. Felmérések szerint 690 millió ember fekszik le éhesen esténként1, ugyanakkor a világon megtermelt összes élelmiszer egyharmada veszendőbe megy vagy hulladékká válik2. Az élelmiszer-hulladék környezeti hatása jelentős – 2021-es Driven To Waste jelentésünk szerint az élelmiszerek 40%-a a kukában végzi, és az élelmiszer-hulladék felel a világ üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 10%-áért, ami magasabb a korábbi becsléseknél3. Az élelmiszer-hulladék kezelését azonosítottuk be a Tescót érintő egyik olyan legfontosabb problémás területként, ahol jelentős fejlődést érhetünk el, és ösztönözni tudjuk a változást. Kiskereskedelmi vállalatként elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladék mennyiségét a termőföldtől az asztalig terjedő értéklánc teljes hosszában, és gondoskodjunk arról, hogy az élelmiszer-felesleg mindig eljusson a rászorulókhoz.

 

Források:

1 WFP

2 UNEP

3 WWF Driven To Waste Report

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

2. SDG - Az éhezés megszüntetése

A 2. SDG (Az éhezés megszüntetése) az éhínség megszüntetését, az élelmiszer-biztonság megvalósítását, az élelmezés fejlesztését és a fenntartható mezőgazdasági termelést támogatja. Ez a cél, különösen a biztonságos és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést ösztönző 2.1-es alcél, közvetlenül kapcsolódik élelmiszermentő programjainkhoz, melyek a felesleg újraelosztásával a leginkább nélkülözőknek biztosítanak élelmiszert a helyi közösségekben.

12. SDG - Felelős fogyasztás és termelés

A 12. SDG (Felelős fogyasztás és termelés) célja a fenntartható fogyasztási és termelési gyakorlatok kialakítása. Ezt a célt (különösen a globális élelmiszer-hulladék mennyiségének 2030-ig történő megfelezését előirányzó 12.3-as alcélt) támogatja tevékenységünk azzal, hogy csökkentjük a működésünkből származó élelmiszer-veszteséget, ösztönözzük a szállítókkal való együttműködést, segítjük a közösségeket, és vásárlóinknak is segítünk megelőzni az otthoni élelmiszer-pazarlást. Ezt a célt már évekkel ezelőtt teljesítettük.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) az együttműködés fontosságát ismeri el. A teljes Tesco Csoportra kiterjedő élelmiszermentő programjainkat és partneri együttműködéseinket kollégáink, civil és karitatív partnereink anyagai, tudása és szakértelme alapján dolgoztuk ki. A folyamatos együttműködésnek köszönhetően ezek a programok hosszú távon is sikeresek, és segítenek csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Csomagolás

A csomagolás fontos szerepet játszik termékeink megóvása és a keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése szempontjából. A csomagolási hulladék (főleg a műanyag) jelentős környezeti problémát okozhat, ha nem használják vagy hasznosítják újra. A világszerte eddig keletkezett 7 milliárd tonna műanyag-hulladék kevesebb mint 10%-át hasznosították újra1. Jelenleg több mint 11 millió tonna műanyag kerül az óceánokba évente2. Szállítóinkkal közös felelősségünk, hogy megelőzzük a műanyag-hulladékhoz kapcsolódó környezeti problémákat, és részt vegyünk egy zárt láncú rendszer létrehozásában.

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

12. SDG - Felelős fogyasztás és termelés

A 12. SDG (Felelős fogyasztás és termelés) célja a fenntartható fogyasztási és termelési gyakorlatok kialakítása. Csomagolási stratégiánk hozzájárul a 12.5-ös alcél megvalósításához egy olyan zárt láncú rendszer kialakításával, amely használható, újrafelhasználható, gyűjthető és újrahasznosítható, értékes erőforrásként kezeli a csomagolóanyagokat.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) az együttműködés fontosságát ismeri el. Csomagolási stratégiánkat kollégáink, szállítóink és civil partnereink anyagai, tudása és szakértelme alapján dolgoztuk ki. Sikeréhez elengedhetetlen a folyamatos együttműködés.