Élelmiszer-hulladék

Arra törekszünk, hogy a jól bevált folyamatokkal, például forgalom-előrejelző és rendelési eljárásokkal vagy a közeli lejárati idejű termékekre árkedvezmény beállításával csökkentsük az el nem adott élelmiszerek és ezáltal az élelmiszer-felesleg mennyiségét. Hazai áruházaink 80 százalékában elérhetők a „Perfectly Imperfect”, vagyis esztétikai hibás gyümölcsök és zöldségek, ami lehetővé teszi, hogy a csúnya, de fogyasztható élelmiszereket átvegyük a termelőktől, és kedvező áron értékesítsük vásárlóinknak.

Ha az élelmiszert nem tudjuk eladni, elsősorban karitatív szervezeteknek és helyi közösségeknek adjuk tovább. A maradékot pedig állatmenhelyeknek és állateledel-gyártóknak adományozzuk, illetve biogázüzemben vagy komposztként hasznosítjuk.

A Tescónál végzett munkának köszönhetően Magyarországon:

  • A forgalmazott élelmiszer-mennyiség mindössze 0,64%-a végezte hulladékként saját működésünkben.
  • Az elmúlt évben az élelmiszerhulladék-mennyisége 2%-kal csökkent, a 2020/21. évi 4778 tonnáról 4690 tonnára.
  • A működésünkben keletkezett, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-felesleg 82%-át adományoztuk a rászorulóknak vagy állati takarmányozásra.
  • 69%-kal csökkentettük az élelmiszer-hulladékot a 2016/17-es bázisévhez képest;
  • A megmentett élelmiszer mennyisége 4%-kal nőtt a 2016/17-es bázisévhez képest.

 

A vásárlók és a közösségek támogatása

Világszerte együttműködünk élelmiszerbankokkal, regionális jótékonysági szervezetekkel és közösségi élelmiszer-megosztó csoportokkal, hogy az élelmiszer megmentésével és újraelosztásával a helyi közösségeken keresztül segítséget nyújtsunk a rászorulóknak. Ez a jó gyakorlat biztosítja, hogy a nap végén megmaradt, fogyasztásra még alkalmas élelmiszer az emberek tányérjára jusson, és ne váljon hulladékká.

Mi voltunk az országban az első élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat, amely elkezdte mérni és közzétenni a működésében keletkező élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait. 2016/17 óta hozzuk nyilvánosságra ezeket az információkat.

Minden közép-európai áruházunk részt vesz élelmiszermentő programunkban, amelyben helyi élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek juttatunk ételt. A Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül 2016 óta mintegy 74,8 millió adag élelmiszert adományoztunk a rászorulóknak Magyarországon, ebből 2021/22-ben több mint 8,1 millió adagot.