Élelmiszer-felesleg és hulladék Magyarországon 2021/22

Élelmiszer-felesleg és hulladék Magyarországon 2021/22

 

A Tescónál nincs időnk a pazarlásra. Magyarországon 2017-ben a kiskereskedelmi szereplők között elsőként tettük közé a működésünkben keletkező hulladék mennyiségét, amelyről azóta immár hatodik éve számolunk be. Büszkék vagyunk rá, hogy évekkel ezelőtt teljesítettük az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célját (SDG), amely az élelmiszer-hulladék 2030-ig történő megfelezéséről szól.

 

A 2021/22-es pénzügyi évben elért főbb eredményeink:

  • A működésünkben keletkező élelmiszer-hulladék a teljes forgalmazott élelmiszer-mennyiség 0,64%-a. Ez 59%-os csökkenést jelent a 2016/17-es bázisévhez viszonyítva. Ezzel 2020 óta továbbra is túlteljesítjük az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Célját, amely az élelmiszer-hulladék 2030-ig történő megfelezéséről szól.
  • Az elmúlt évben a 2020/21-ben mért 4778 tonnáról 2021/22-re 4690 tonnára szorítottuk vissza az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a 2%-os különbség a 2016/17-es bázisévhez viszonyítva 69%-os csökkenésnek felel meg.
  • A Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével 3403 tonna megmaradt élelmiszert adományoztunk jótékony célra áruházainkból. Ez egyúttal több mint 8,1 millió adag ételt jelent a nélkülözőknek.
  • Az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-felesleg 82%-át adományoztuk a rászorulóknak vagy állati takarmányozásra.

Élelmiszer-hulladék az összes forgalmazott élelmiszer arányában

A beszámolónkban található részletes adatok segítségével képesek vagyunk beazonosítani az élelmiszer-pazarlás szempontjából legkritikusabb területeket, és megszüntetni a problémás pontokat. Partnereinkkel együttműködésben pedig célozottan tudjuk csökkenteni az élelmiszer-hulladék és növelni az adományként felajánlott élelmiszer mennyiségét. Ezzel is szeretnénk jó példát mutatni a szektor többi szereplőjének.

Az élelmiszer-hulladék folyamatos csökkentését belső folyamataink fejlesztésével tudjuk megvalósítani, melynek részeként többek között hatékonyabb forgalom-előrejelző és rendelési eljárásokat vezettünk be, így a vásárlói igényeknek megfelelő mennyiségű élelmiszer kerül a polcokra. Ennek ellenére mindig marad olyan termék, amit nem tudunk eladni. Ezeket elsősorban élelmiszermentő programunkban hasznosítjuk újra, és adományként eljuttatjuk a rászorulóknak, hogy ne vesszenek kárba.

2021/22-es élelmiszerhulladék megoszlása kategóriánként

2021/22-ben 731 290 tonna élelmiszert forgalmaztunk a Tesco üzleteiben, amelyből 9115 tonna el nem adott élelmiszer maradt meg. Ebből 4425 tonna felesleget jótékony célra ajánlottunk fel, ami 4%-kal több, mint a 2016/17-es bázisévben.

Hasznosított élelmiszer-felesleg (tonna)

Továbbra is törekszünk a működésünkben keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, az élelmiszer-hulladék problémája azonban túlságosan nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért minden élelmiszeripari vállalatot arra biztatunk, hogy vállaljon kötelezettséget ezen a téren, és segítsen 2030-ra felére csökkenteni az élelmiszer-hulladék globális mennyiségét, valamint tegye közzé saját élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait.

Ismerje meg, milyen módszert használunk az élelmiszer-hulladék kiszámítására.