Partnereink, szállítóink

Együttműködés a szállítókkal

A Tescónál nem csupán a saját működésünkből származó élelmiszer-hulladék mennyiségét szeretnénk csökkenteni, hanem szállítóinkkal is együttműködünk annak érdekében, hogy 2030-ig megfelezzük az ellátási láncunkban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Meggyőződésünk, hogy ami mérhető, az kezelhető is, ezért bátorítjuk szállítóinkat, hogy tegyék közzé élelmiszer-hulladékuk mennyiségét. Jelenleg a Tesco Csoport 80 szállítója teszi közzé élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait, és már sikerült eredményeket elérniük a hulladék csökkentése terén. Közülük 9 szállítónk Közép-Európában működik, 2 közvetlenül Magyarországon. Dolgozunk azon, hogy 2022-ben már saját márkás termékeink minden szállítója publikálja ezeket az információkat.

Továbbra is ösztönözzük szállítóinkat, hogy hasznos tippekkel és termékinnovációkkal segítsenek a vásárlóknak otthon is megelőzni az élelmiszer-pazarlást. Élelmiszer-mentésben részt vevő partnereinkkel közösen gondoskodunk róla, hogy a még fogyasztható élelmiszer soha ne váljon hulladékká, hanem eljusson a helyi közösségekhez és a rászorulókhoz.

Együttműködés a WWF-fel

„Driven To Waste” címmel közös jelentést készítettünk a WWF-fel a termelőknél keletkező élelmiszer-hulladék globális mennyiségéről. A beszámoló szerint a szám eléri az 1 milliárd tonnát, ami meghaladja a korábbi becsléseket. A felmérésben közzétett adatok szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel egytizedét az élelmiszer-pazarlás okozza, ezért kiemelten fontos a pazarlás és a hulladék csökkentése az ellátási lánc egészében – nem csupán a kiskereskedelemben és a végfogyasztóknál. Ha nem változtatunk a berögzült szokásokon, 2030-ig a mezőgazdasági szereplőktől és az élelmiszer‑feldolgozóktól kezdve a termelővállalatokon és a forgalmazókon át az élelmiszert elkészítő és elfogyasztó szereplőkig tartó lánc lesz a globális károsanyag-kibocsátás legfőbb forrása, a légi közlekedési szektort is megelőzve.

Vállalások és célok

Szállítóinkkal közösen dolgozunk azon, hogy 2030-ig megfelezzük ellátási láncunkban a keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és növeljük az adataikról beszámoló szállítók számát. Élelmiszerbankokkal és regionális karitatív szervezetekkel együttműködve, az élelmiszer mentésével és adományozásával világszerte segítséget nyújtunk a helyi közösségeknek.