Partnereink, szállítóink

Együttműködés a szállítókkal

A Tescónál nem csupán a saját működésünkből származó élelmiszer-hulladék mennyiségét szeretnénk csökkenteni, hanem szállítóinkkal is együttműködünk annak érdekében, hogy 2030-ig megfelezzük az ellátási láncunkban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Meggyőződésünk, hogy ami mérhető, az kezelhető is, ezért bátorítjuk szállítóinkat, hogy tegyék közzé élelmiszer-hulladékuk mennyiségét. Jelenleg a Tesco Csoport több mint 80 szállítója teszi közzé élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait, és már sikerült eredményeket elérniük a hulladék csökkentése terén. Közülük 16 szállítónk Közép-Európában működik, egy közvetlenül Magyarországon.

Továbbra is ösztönözzük szállítóinkat, hogy hasznos tippekkel és termékinnovációkkal segítsenek a vásárlóknak otthon is megelőzni az élelmiszer-pazarlást. Élelmiszermentésben részt vevő partnereinkkel közösen gondoskodunk róla, hogy a még fogyasztható élelmiszer soha ne váljon hulladékká, hanem eljusson a helyi közösségekhez és a rászorulókhoz.

Együttműködés a WWF-fel

„Driven To Waste” címmel közös jelentést készítettünk a WWF-fel a termelőknél keletkező élelmiszer-hulladék globális mennyiségéről. A beszámoló szerint a szám eléri az 1 milliárd tonnát, ami meghaladja a korábbi becsléseket. A felmérésben közzétett adatok szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel egytizedét az élelmiszer-pazarlás okozza, ezért kiemelten fontos a pazarlás és a hulladék csökkentése az ellátási lánc egészében – nem csupán a kiskereskedelemben és a végfogyasztóknál. Ha nem változtatunk a berögzült szokásokon, 2030-ig a mezőgazdasági szereplőktől és az élelmiszer‑feldolgozóktól kezdve a termelővállalatokon és a forgalmazókon át az élelmiszert elkészítő és elfogyasztó szereplőkig tartó lánc lesz a globális károsanyag-kibocsátás legfőbb forrása, a légi közlekedési szektort is megelőzve.

Vállalások és célok

Szállítóinkkal közösen dolgozunk azon, hogy 2030-ig megfelezzük ellátási láncunkban a keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és növeljük az adataikról beszámoló szállítók számát. Élelmiszerbankokkal és regionális karitatív szervezetekkel együttműködve, az élelmiszer mentésével és adományozásával világszerte segítséget nyújtunk a helyi közösségeknek.

Közös felelősségünk, hogy a termőföldtől az asztalig csökkentsük az élelmiszer-pazarlást. Az ennek érdekében végzett munkánk jelentős részben élelmiszer-beszerzésünket és szállítópartnereinkkel való együttműködésünket érinti. 2019 szeptemberében bejelentettük, hogy közép-európai, sajátmárkás termékeink szállítói közül öten is vállalták, hogy felveszik célkitűzéseik közé az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Céljának elérését, egy éven belül publikálják a saját élelmiszer-hulladék jelentésüket, és együttműködnek velünk, hogy közösen csökkenthessük az élelmiszer-pazarlást a termőföldtől az asztalig.

A teljes lista a Tesco Csoport olyan szállítóiról, akik közzéteszik saját élelmiszerhulladék-jelentésüket ezen a linken található.

Örülünk, hogy idén már 16 közép-európai szállítópartnerünk publikálta saját jelentését, közülük heten második alkalommal.

 

 

 

Szállítópartnereink teljes élelmiszer-hulladék jelentései (Közép-Európa)

ABP - Élelmiszer-hulladék jelentés
ABP - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 304KB
AM Fresh Ltd. - Élelmiszer-hulladék jelentés
AM Fresh Ltd. - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 282KB
Brop Slovakia - Élelmiszer-hulladék jelentés
Brop Slovakia - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 506KB
Daifressh Group - Élelmiszer-hulladék jelentés
Daifressh Group - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 441KB
G's Marketing - Élelmiszer-hulladék jelentés
G's Marketing - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 387KB
Greenyard Frozen - Élelmiszer-hulladék jelentés
Greenyard Frozen - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 371KB
Hilton Foods - Élelmiszer-hulladék jelentés
Hilton Foods - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 402KB
Intersnack - Élelmiszer-hulladék jelentés
Intersnack - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 402KB
La Lorraine Bakery Group - Élelmiszer-hulladék jelentés
La Lorraine Bakery Group - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 495KB
LE&CO - Élelmiszer-hulladék jelentés
LE&CO - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 363KB
Master Good - Élelmiszer-hulladék jelentés
Master Good - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 269KB
MECOM GROUP - Élelmiszer-hulladék jelentés
MECOM GROUP - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 221KB
Nuova Castelli SpA - Élelmiszer-hulladék jelentés
Nuova Castelli SpA - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 175KB
NOWEL Sp. z o. o. - Élelmiszer-hulladék jelentés
NOWEL Sp. z o. o. - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 468KB
St. Nicolaus - Élelmiszer-hulladék jelentés
St. Nicolaus - Élelmiszer-hulladék jelentés PDF 147KB