Csomagolás

4R stratégia

A 4R megközelítés segítségével enyhíteni tudjuk a csomagolóanyagok negatív hatását. Minden lehetséges esetben eltávolítjuk a csomagolóanyagokat (Remove). Ha ez nem lehetséges, csökkentjük a mennyiségüket (Reduce). Igyekszünk még többet újrafelhasználni (Reuse), a maradékot pedig újrahasznosítjuk (Recycle). Stratégiánk a saját márkás termékekhez kapcsolódó környezetterhelés csökkentésére fókuszál.

 

A Tescónál a közlekedési lámpa színei szerint csoportosítjuk a csomagolóanyagokat attól függően, hogyan lehet újrahasznosítani őket.

  • Zöld színnel jelöljük a könnyen újrahasznosítható, előnyben részesített anyagokat.
  • Pirosak azok a kerülendő anyagok, amelyeket egyáltalán nem szeretnénk használni a csomagolásokban, mivel nem vagy csak nehezen újrahasznosíthatók.
  • Narancssárga jelöli azokat a részben újrahasznosítható csomagolóanyagokat, amelyeknél még nem áll rendelkezésre megfelelő helyettesítő (funkcionális, teljesen és könnyen újrahasznosítható) anyag ahhoz, hogy zöld csomagolóanyagokkal lehessen kiváltani őket.

2020-ra saját márkás termékeink csomagolásából eltávolítottuk a piros kategóriás anyagokat. 2025-re pedig minden saját márkás termékünk csomagolása 100%-ban újrahasznosítható lesz. Három teljes termékkategóriában már elértük ezt: mintegy 200 háztartási, 90 rizs- és tésztatermékünk, valamint az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök így kerülnek polcainkra.

 

A csomagolásmentes termékek legnagyobb értékesítői közé tartozunk Magyarországon. Ilyenek például a pékáruk, illetve sokféle zöldség és gyümölcs. Hogy a lehető legtöbb terméket tudjuk csomagolás nélkül árulni, minden lehetséges esetben eltávolítjuk a műanyag csomagolást, és ügyelünk rá, hogy a fennmaradó csomagolás újrahasznosítható legyen.   

Saját márkás termékeink csomagolását előtérbe helyezve fokozatosan csökkentjük a csomagolóanyagok mennyiségét és fejlesztéseket vezetünk be, hogy minimalizáljuk a környezetterhelést és értékes erőforrásokat takarítsunk meg.

 

  • Az árut a szállítás során védő, ún. másodlagos csomagolóanyagokat is újrahasznosítjuk. Ezek közé tartozik a karton és a műanyag.
  • A frissáru szállításához pedig az Euro Pool újrafelhasználható, zöld rekeszeit használjuk, hogy minél kisebb legyen az egyszer használatos csomagolóanyagok mennyisége. 2021-ben összesen 10789 581 darab ilyen rekesz használatával 3645 tonnával csökkentettük szén-dioxid-kibocsátásunkat.
  • A Tesco kis sűrűségű politeilénből készült bevásárlótáskája és a legolcsóbb Tesco bevásárlótáska 100%-ban újrahasznosított anyagból készült, és mindkettő maga is teljesen újrahasznosítható.
  • F&F ruházati márkánk vállfáit újak gyártása helyett ismételten felhasználjuk, így egy vállfára vetítve 34%-kal csökken a szén-dioxid-kibocsátás és 86%-kal a vízfelhasználás.
  • 8 üzletünknél leadható a használt étolaj az erre szolgáló gyűjtőkben, amivel segítjük vásárlóinkat a környezetbarátok szokások kialakításában.