Klímaváltozás

A klímaváltozás a bolygónk előtt álló legnagyobb kihívások egyike. Ennek megfelelően számunkra is ez az egyik legfontosabb megoldandó probléma. A jelenlegi úton haladva bolygónkon a hőmérséklet az évszázad végére közel három fokkal lesz magasabb1, ami súlyos következményekkel jár az emberiségre nézve. A klímaváltozás hatásai veszélyeztethetik saját működésünket, szállítóink üzleti tevékenységét, valamint az ellátási láncunkhoz tartozó mezőgazdasági termelők és munkavállalók megélhetését, emellett megváltoztathatják a vásárlók vásárlási és étkezési szokásait is. Mindannyiunknak tennünk kell a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A Tescónál már a tettek mezejére léptünk, és célunk, hogy 2035-ig saját működésünkben, 2050-ig pedig az ellátási láncban elérjük a nettó zéró kibocsátást, ami összhangban áll az ENSZ által megfogalmazott céllal, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásával.

 

A fenntartható fejlődési célok (SDG-k) közül többet is érint a klímaváltozás. Klímastratégiánk és nettó zéró kibocsátási célunk szempontjából az alábbiak a legrelevánsabbak.

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

7. SDG - Megfizethető és tiszta energia

A 7. SDG (Megfizethető és tiszta energia) a megfizethető, megbízható és fenntartható energiát kívánja elérhetővé tenni mindenki számára. A klímacélok megvalósítása attól függ, hogy mennyire tudjuk energiahatékonyságunkat fejleszteni, a megújuló energiára támaszkodni, és intézkedéseinkkel a 7. SDG céljaihoz igazodni.

13. SDG - Fellépés az éghajlatváltozás ellen

A 13. SDG (Fellépés az éghajlatváltozás ellen) intézkedéseket sürget a klímaváltozás és hatásainak leküzdésére. Hosszú távon elköteleztük magunkat az éghajlatváltozás elleni harc mellett. 2035-ös nettó zéró kibocsátási célunk is mutatja, milyen sürgős fellépésre van szükség.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) az együttműködés fontosságát ismeri el. Nettó zéró kibocsátást célzó klímastratégiánkat kollégáink, szállítóink és civil partnereink, közük a WWF anyagai, tudása és szakértelme alapján dolgoztuk ki.

2021 szeptemberében bejelentettük, hogy 2035-ig nettó zérót kibocsátás érünk el a Tesco Csoport működésében, 2050-ig pedig az értéklánc egészében, a teljes értékláncban keletkező emissziót is figyelembe véve és igazodva a 1,5 Celsius-fokos klímacélhoz.

A Tesco 2009 óta élen jár az éghajlatváltozás kezelésében. Ekkor a világon az első vállalatként mi vállaltuk a karbonsemleges működés megvalósítását 2050-ig. Új vállalásaink alapja, hogy új módszertani fejlesztésekhez igazodva és új adatokat (pl. erdőirtáshoz kapcsolódva, földterületek átsorolásából adódóan) figyelembe véve újra kiszámítottuk a Tesco Csoport karbonlábnyomát. Így fontos kibocsátási gócpontokat tudtunk azonosítani teljes értékláncunkban.

Miután 2020-ban tanúsítványainkon keresztül 100%-ban megújuló villamosenergiára álltunk át, működésből származó kibocsátásunk (1. és 2. terület) jelentős része a hűtésből, fűtésből és szállítmányozásból származik. Ugyanakkor karbonlábnyomunk több mint 90%-a az értékláncból (3. terület) ered, amelyre van befolyásunk, de nem tartozik közvetlen ellenőrzésünk alá.

1. területhez kapcsolódó (Scope1) kibocsátás

A Tesco Csoport Scope 1 kibocsátása mintegy 1 millió tonna szén-dioxid-egyenértéknek (tCO2e) felel meg. A jövőbeni karbonkibocsátás csökkentése érdekében lépéseket teszünk folyamataink és működésünk átalakítására.

A járművek kapacitásának maximalizálásával, útvonaltervezéssel és üzemanyaghatékony vezetési módszerek használatával mérsékeljük a logisztikából és házhozszállításból származó emissziót.

Kezeljük a logisztikai flottánkhoz kapcsolódó szállítások okozta kibocsátást, alternatív üzemanyagokkal kísérletezünk, és gyártóvállalatokkal is együtt dolgozunk a még hosszabb távú megoldásokon. 2021-ben kezdtük el tesztelni Magyarország első, kereskedelmi célra szánt, teljesen elektromos kamionját. Nemrég pedig – Magyarországon az élelmiszer-házhozszállításban elsőként – teljesen elektromos furgonokkal bővítettük járműparkunkat. Az új, környezetbarát autókkal Budapesten szállítjuk házhoz az online rendeléseket. Az elektromos furgonokban a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így a kiszállításokat károsanyag-kibocsátástól mentesen tudjuk végezni.

 

2. területhez kapcsolódó (Scope 2) kibocsátás

A 2015-ös bázisévben a hálózati villamos energia saját működésünk karbonlábnyomának 65%-át tette ki. Ezért ütemtervet dolgoztunk ki a megújuló villamos energiára való áttérésre, amelynek célja a kereslet csökkentése és a 100%-ban megújuló villamos energiára való átállás volt 2030-ig. Ez utóbbi célt 10 évvel korábban sikerült teljesítenünk a teljes Tesco Csoportban.

3. területhez kapcsolódó (Scope 3) kibocsátás

Károsanyag-kibocsátásunk több mint 90%-a az ellátási lánc első és utolsó szakaszából származik – ez adja közvetett Scope 3 kibocsátásunkat.

Újra kiszámítottuk teljes szénlábnyomunkat és azonosítottuk a kibocsátási gócpontokat, hogy modellezni lehessen a különböző beavatkozások időbeli hatását az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a költségek szempontjából.

A Tesco Csoport törekszik arra, hogy saját márkás termékeinek szállítói (az ún. Tesco Product Partnerek) is mérjék az első két területből eredő karbonkibocsátásukat. Arra ösztönözzük partnereinket, hogy a Tesco nyilvános vállalásaival összhangban határozzák meg céljaikat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az erre vonatkozó tervek kidolgozása 2022-ben még önkéntes, míg 2023-ban már kötelező lesz. A Tesco hasznos módszertanokkal, online előadásokkal és workshopokkal segíti az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzését.

TCFD

2017-ben csatlakoztunk a Taskforce on Climate-related Financial Disclosure (TCFD) munkacsoporthoz. Azóta dolgozunk a TCFD ajánlásainak megvalósításán és stratégiai döntéseinkben is figyelembe vesszük azokat. További részletek a témában a Tesco Csoport éves jelentésének 41. oldalán találhatók.

Auditált szénlábnyom-adataink

Fenntartható finanszírozás

 

2020-ban vezettük be a fenntarthatósághoz kapcsolódó első pénzügyi termékeinket, és az év folyamán tovább erősítettük ezt a területet. Jelenlegi termékkínálatunk:

  • 2020 szeptemberében képzett megújuló hitelkeret, amelyben a kamat mértéke a Tesco Csoport egészét érintő olyan környezetvédelmi célok megvalósításától függ, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása, a megújuló energia használata és az élelmiszer-pazarlás csökkentése.
  • A kiskereskedelmi piacon elsőként bocsátottunk ki fenntarthatósági kötvényt az üvegházhatású gázok termelődésének csökkentését célzó vállalásainkhoz kapcsolódóan (750 millió euró értékben), amelynek kamatszelvénye Scope 1 és 2 kibocsátásunk csökkentése terén elért eredményekhez kapcsolódik. 2021 októberében mi voltunk a 4. olyan vállalat, amely fontalapú fenntarthatósági kötvényt bocsátott ki (400 millió font értékben), amely szintén Scope 1 és 2 kibocsátáscsökkentési céljainkhoz kapcsolódik.