Segítségnyújtás élelmiszerekkel

Élelmiszer-adományozás

 

A Tescónál nincs időnk a pazarlásra. Közép-Európában mi voltunk az első kiskereskedő, amelyik közzétette a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és azóta is követjük a gyakorlatot. A jelentésben található részletes adatok segítségével ugyanis képesek vagyunk beazonosítani az élelmiszer-pazarlás szempontjából legkritikusabb területeket, és megszüntetni a problémás pontokat.

Magyarországon 2014 óta működtetjük élelmiszermentő programunkat, melynek keretében a Tesco áruházak több mint 80 százalékában az ott dolgozó kollégák minden munkanap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszereket, hogy azokat a rászorulóknak adományozhassuk. Ez a jó gyakorlat is hozzájárult ahhoz, hogy 2019-re elértük, sőt túl is teljesítettük az ENSZ 12.3-as fenntartható fejlődési célját (SDG), amely az élelmiszer-pazarlás 2030-ra történő megfelezéséről szól.

 

Élelmiszergyűjtés

Felelős és sikeres élelmiszer-elosztási programok kidolgozásával hatékony segítséget tudunk nyújtani rászoruló embertársainknak. 2014 óta szorosan együttműködünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, hogy élelmiszer-feleslegünket eljuttassuk számukra.

Tartósélelmiszer-gyűjtő akciókat is rendszeresen szervezünk áruházainkban, ahol vásárlóinkat bátorítjuk élelmiszer-adományozásra az Egyesület és partnerszervezetei számára.

A 2020/21-es pénzügyi évben két alkalommal hirdettünk élelmiszergyűjtő akciót az Élelmiszerbankkal közösen, melyek során vásárlóink a Tesco áruházakban leadott tartós élelmiszerrel, valamint online vásárolt adománycsomagokkal is segíthettek a nélkülözőknek. A nyári kampány során több mint 7 millió forint értékű adomány gyűlt össze, míg az adventi időszakban felajánlott termékek értéke meghaladta a 109 millió forintot, melyet a Tesco további 21,5 millió forinttal egészített ki.

Vásárlóink az ukrajnai menekültek megsegítésére is csatlakoztak hozzánk, így együtt mintegy 3 millió forinttal támogathattuk a nehéz helyzetben lévőket élelmiszercsomagokat megtestesítő kuponok értékesítése révén.