Családbarát vállalat

Rugalmasság és családbarát hozzáállás

A kisgyermekes szülők, valamint azok esetében is, akik idősebb családtagjaikról gondoskodnak, a rugalmasság kritikus fontosságú, hiszen összhangba kell hozni a gyermeknevelést, illetve a családi életet a munkával. Éppen ezért részmunkaidős munkalehetőségeket is kínálunk: jelenleg a kiskereskedelemben dolgozó munkaerőnk 20%-a részmunkaidős, közülük sokan szülési szabadságról visszatérő édesanyák.

A COVID-19 járvány miatt számos kollégánknak kellett több fronton helyt állnia. A Tesco ehhez igyekezett minden támogatást megadni, rugalmas műszakokat, a munkától való távolmaradást és otthoni munkavégzést biztosítottunk, ahol csak lehetséges. Büszkék vagyunk arra, hogy támogattuk kollégáink családjait az otthoni online oktatásban is azzal, hogy 200 táblagépet kölcsönöztünk azoknak a munkatársaknak, akik gyermekeinek leginkább szüksége volt rá.

A közösségi médiában egy zárt csoportot is működtetünk a szülési szabadságon lévő édesanyák számára. A TescoMoms hivatalos csoportunk célja, hogy a kolléganők kapcsolatban maradhassanak szülési szabadságuk során, és segítsük munkába való visszatérésüket. Ezzel építjük a közösséget, lehetővé tesszük számukra, hogy tartsák a kapcsolatot kollégáikkal, és megkapjanak minden fontos információt ahhoz, hogy a visszatérés a munkába a lehető legzökkenőmentesebb legyen. Fontos az is, hogy ez a kapcsolattartás segít a vállalatnak abban, hogy megtartsa a képzett és lojális munkatársait.

2019-ben a Green Parkkal, egy speciális befogadási és sokszínűségi tanácsadó céggel független diagnosztikai felülvizsgálatot végeztünk belső szabályzatainkra, folyamatainkra és gyakorlatainkra vonatkozóan, amelynek segítségével finomhangolni tudtuk a családdal kapcsolatos fizetett szabadságokra vonatkozó vállalati politikánkat.

Munkatársaink

51 %-a gondoskodik valakiről.

A kollégák

79 %-a úgy érzi, hogy rugalmasan képes teljesíteni vállalásait, feladatait.

Kiss-Farkas Renáta, műszakvezető, Celldömölk

A Tesco egy nagy család, folyamatosan támogat az élet minden területén. Kislányom mellett rugalmasan tudom beosztani az időmet, ami az egészséges életmód kialakításában és a karrierem építésében is segített.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2021. májusi bejelentésünk értelmében a nyár folyamán olyan új elemekkel bővítjük családbarát intézkedéseink sorát, melyek támogatják munkatársainkat a megváltozott élethelyzetek kezelésében, feldolgozásában:

A családot tervezők támogatása:

Fogantatási támogatás:

A termékenységi kezeléseken részt vevő kollégáknak eljárásonként 1 hét, összesen legfeljebb 3 hét fizetett szabadságot biztosítunk.

Nevelőszülői támogatás:

A nevelőszülői képzésre jelentkező munkatársaknak 1 hét fizetett szabadság jár.

A frissen szülővé vált kollégák támogatása:

Örökbefogadási szabadság:

A háromévesnél idősebb gyermeket örökbe fogadóknak nem jár jogszabályban előírt távollét, ezért számukra a Tesco 8 hét fizetett szabadságot biztosít, hogy megkönnyítse a beilleszkedési folyamatot.

Apasági szabadság:

10 munkanap fizetett apasági szabadságot vezetünk be (beleértve a törvény szerint járó napokat is), amely a gyermek születését követő 12 hónapon belül vehető igénybe, ezzel kitolva a törvényben meghatározott 2 hónapos határidőt.

Egyéb családbarát támogatások:

Nem fizetett szülői szabadság:

Mindenki életében adódhatnak olyan helyzetek, amikor gyermekeivel több időt kell töltenie. Ezért minden 18. életévét be nem töltött gyermek szülője mostantól évente 4 hét nem fizetett, ún. szülői szabadságot vehet ki.

Szabadság gyász esetére:

Ha a szülő elveszíti életévét be nem töltött gyermekét (ideértve a koraszülötteket is), 2 hét fizetett szabadságot vehet igénybe a jelenlegi 4 nap helyett (beleértve a Munka Törvénykönyvében biztosított 2 napot is). Egy várt gyermek elvesztése szintén tragikus, ezért vetélés esetén 1 hét fizetett távolléttel támogatjuk munkatársainkat.

Egy hosszantartó betegség után a munkába való visszailleszkedés testileg és lelkileg is nehézségekkel járhat, ezért a Tesco a súlyos betegség vagy sérülés után visszatérő kollégákat is segíteni fogja azzal, hogy a munkába állást követő 4 hétben munkaidejük felében kell csak dolgozniuk, miközben teljes munkaidős bért fizetünk nekik.

A fenti családtámogató, fizetett szabadságok kiterjesztése lehetővé teszi számunkra különböző élethelyzetekben lévő kollégák felvételét, illetve megtartását. Emellett támogatást jelent a rokonaikat gondozók számára, akik többsége nő (Európai Bizottság, 2018).