Sokszínű és befogadó munkahely

Köszöntő

Pálinkás Zsolt, vezérigazgató, Tesco Magyarország

Nap mint nap vásárlók millióit szolgáljuk ki és látjuk el megfizethető, egészséges és fenntartható élelmiszerrel. Ezért is törekszünk arra, hogy működésünk és vállalati kultúránk tükrözze az általunk kiszolgált közösségek és vásárlók sokszínűségét. Többek között emiatt is írtuk alá a Sokszínűségi Kartát 2019-ben és 2020-ban.

De azt is tudjuk, hogy önmagában sokszínűnek lenni nem elég.

Éppen ezért a Tescónál olyan befogadó munkahelyet, közösséget építünk, ami mentális és érzelmi biztonságot nyújt, nyitott szemléletű vállalati kultúrát képvisel, és ahol minden ötletet szívesen látunk. Nagyra értékeljük kollégáink eltérő kulturális hátterét, személyiségét és preferenciáit, hiszen ezek közös sikereink és eredményeink fontos alkotóelemei.

A Tescónál úgy bánunk az emberekkel, ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak, de egymás különbözőségeit és különböző igényeit a legnagyobb tiszteletben tartva. Ez teszi lehetővé munkatársaink számára, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki vásárlóinkkal és hazai partnereinkkel, hogy innovatív, új ötleteket valósítsanak meg, és aktívan hozzájáruljanak közös eredményeinkhez és Magyarország fejlődéséhez. Hosszú utat tettünk meg az elmúlt években, és úgy érezzük, hogy itt az ideje, hogy megosszuk tapasztalatainkat és eredményeinket.

Büszke vagyok arra, hogy először hozzuk nyilvánosságra „A Tescónál mindenkit szívesen látunk” jelentésünket, amelyben bemutatjuk, hogyan leszünk még inkább családbarát vállalat, mit teszünk azért, hogy növeljük a női vezetők, illetve a vezetőségben nem reprezentált csoportok tagjainak számát vagy, hogy még jobban tudjuk támogatni megváltozott munkaképességű kollégáinkat. 
A riport többek között bemutatja munkatársi közösségünk életkor szerinti eloszlását, az egyenlő bérezésen alapuló bérpolitikánkat, illetve tartalmazza a férfi és női munkatársak összbértömegének összehasonlítását is.

Remélem, hogy a közeljövőben egyre több vállalat csatlakozik hozzánk, és osztja meg eredményeit és tapasztalatait.

Pálinkás Zsolt

vezérigazgató, Tesco Magyarország

 

Befogadási és sokszínűségi stratégiánk alappillérei

Target

 Sok sikert értünk el, ami okot ad az ünneplésre, ám bőven van még tennivalónk a befogadás és a sokszínűség terén. A következő évre vonatkozó befogadási és sokszínűségi stratégiánk 3 pillérre épül, mindhárom cél elérését aktív kezdeményezések sora támogatja (KPIs&Actions):

Befogadási és sokszínűségi stratégiánk alappillérei Actions & KPIs

 1. 1
  A befogadás és a sokszínűség tudatosítása.
  • A befogadással és a sokszínűséggel kapcsolatos jeles napokat (pl. Fogyatékos emberek világnapja, Nemzetközi nőnap és még sok más) megünnepeljük, ezzel is a témára irányítva a
  • Munkatársaink és szakértők segítségével törekszünk vásárlóink különböző igényeinek jobb megértésére.
  • A sokszínűség meghatározását kiszélesítjük.
  • Sokszínűségi adatainkat és eredményeinket évente publikáljuk.
 2. 2
  Felsővezetőink és vezetőink személyes példamutató magatartása.
  • A sokszínűség és befogadás mesterkurzusok már elérhetők igazgatóink számára, amit az idei évben a vállalat minden igazgatója elvégez.
  • „Befogadó vezetőnek lenni” elnevezéssel új képzést indítottunk el a központi iroda minden vezetője számára, amelynek kiterjesztése idén tovább folytatódik.
  • További képzéseket indítunk a vezetőknek a pszichológiai biztonság megteremtése témakörében.
  • Bevezetjük a továbbfejlesztett „Alkalmazkodó munkahelyi környezet” szabályzatot, így a vezetők jobban tudják támogatni a megváltozott munkaképességű kollégákat.
  • Növeljük a megváltozott és csökkent munkaképességű munkatársak arányát.
 3. 3
  A befogadás szerves része minden kolléga teljes munkahelyi életciklusának.
  • Frissítjük erőforrásainkat, a belépéshez és kilépéshez kapcsolódó anyagainkat és felületeinket annak érdekében, hogy azok nyelvezete jobban tükrözze értékeinket.
  • Új akadálymentességi funkciókat építünk be az erőforrás-fejlesztési és a belépési folyamatokba.
  • Az elfogultság minimalizálása érdekében a tehetség- és a teljesítménymenedzsment-folyamatokat a befogadás szemüvegén keresztül felülvizsgáljuk.
  • A szabadságokat érintő további családbarát szabályzatokat vezetünk