Egészség, biztonság és jóllét

Kollégáink és vásárlóink jogosan várják el tőlünk, hogy biztonságos munkahelyet és bevásárlási lehetőséget biztosítsunk számukra. Elkötelezettek vagyunk a biztonságot a működés minden területére beépítő kultúra megteremtése és fenntartása iránt. A biztonságos munkahely létrehozása mellett az egészség és a jóllét is hangsúlyos szerepet kap. A mentális egészséggel kapcsolatos online keresések száma 39%-kal nőtt, miközben a fizikai aktivitás szintje jelentősen csökkent a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások bevezetése után. Kiemelt fontosságú számunkra a kollégák támogatása, illetve segítése abban, hogy fizikailag és mentálisan is a lehető legjobb állapotban érezzék magukat

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

3. SDG - Egészség és jóllét

A 3. SDG (Egészség és jóllét) a mindenki számára elérhető egészséget és jóllétet ösztönzi. Határozott szándékunk, hogy kollégáink mind fizikailag, mind pedig mentálisan a legjobbat tudják kihozni magukból – a munkahelyen és otthon egyaránt. Az egészség, a biztonság és a jóllét központi szerepet kap működésünkben, és elkötelezetten dolgozunk azon, hogy a Tescónál végzett munka vagy vásárlás során senki se sérüljön meg.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) a fenntartható fejlődést szolgáló globális partnerkapcsolatok megerősítését szorgalmazza. A fenntarthatóságot célzó tevékenységeink során együttműködünk civil szervezetekkel, szállítókkal és iparági szereplőkkel, hozzájárulunk az SDG-k megvalósításához, és ellenállóképes, fenntartható üzleti működést építünk. A Tesco szakszervezetével, az USDAW-val folytatott együttműködésünk különösen a munkabiztonság terén nyújt fokozott védelmet a kiskereskedelemben dolgozó kollégáink számára. Célunk, hogy partnereinkkel együttműködve a kollégák és családtagjaik számára is olyan egészségügyi és jólléti hátteret biztosítsunk, amely a munkahelyen és otthon is fenntartható.

A kollégáink egészségéről, biztonságáról és jóllétéről való gondoskodás közös felelősségünk a Tescónál, és központi szerepet játszik üzleti működésünkben. Kiemelt célunk, hogy minden egyes leányvállalatunk biztonságos és egészséges környezetet biztosítson kollégáink, vásárlóink és az általunk kiszolgált közösségek számára.

Biztonságos munkavégzés és vásárlás

 

Rendkívül fontos számunkra kollégáink és vásárlóink biztonsága. Intézkedéseink túlmutatnak a biztonsági előírások jogszabályi keretein. Ezért tavaly arra összpontosítottunk, hogy 19%-kal csökkentsük a munkabelesetek, ezen belül pedig 2,5%-kal az ideiglenes munkaképtelenséggel járó balesetek számát (kollégáink olyan sérüléseit, amelyek miatt betegszabadságot kell kivenniük).

  • Magyarországon hipermarketeinkben 116 db automata vészhelyzeti defibrillátort telepítettünk, melyek szükség esetén kollégáink és vásárlóink számára is elérhetőek.
  • Tovább fejlesztettük az irodáinkban nyújtott elsősegély-oktatást, amit normál gyakorlatként most építünk be az áruházi munkatársainknak biztosított bevezető oktatásba.
  • A biztonságos járművezetésről szóló kampányt indítottunk kollégáink számára, és szimulált közlekedési baleseteket mutattunk be nekik. Ezzel arra ösztönözzük őket, hogy tudatosabban viselkedjenek volán mögött.

A biztonságon túl azt is vállaljuk, hogy egészségesebb munkahellyé tesszük a Tescót.

A fizikai jóllét és az egészséges táplálkozás ösztönzése

Kollégáink 79%-a szerint a Tesco támogatja egészségüket és jóllétüket.

Rendszeresen szervezünk egészségügyi témájú rendezvényeket a kollégák számára a Tesco Csoporton belül, melyek olyan kis lépésekre fókuszálnak, amelyeket a kollégák megtehetnek az egészségük érdekében. Annak érdekében, hogy előmozdítsuk a jóllétet a fizikai állapot és a táplálkozás terén, a jobb táplálkozás, valamint a testi és lelki egészség támogatására koncentrálunk.

Mindent megteszünk azért, hogy hozzásegítsük kollégáinkat az egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelhez, hogy ezáltal a legjobbat hozhassák ki magukból otthon és a munkahelyen.

Rugalmas, családbarát működés

 

2021 júliusában olyan új intézkedéseket vezettünk be, amelyek nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az egész magyar piacon kimelkedőek. A Tesco külön támogatást nyújt a családot tervező vagy már családos kollégáknak. Azoknak is több támogatást nyújtunk, akik hosszantartó betegség miatti távollét után térnek vissza a munkába.

Ezeknek a juttatásoknak köszönhetően már 50 kollégánk vette igénybe a meghosszabbított apasági szabadságot. Munkatársaink eddig 14 termékenységi kezelésen vettek részt, amelyhez egy-egy hét fizetett szabadságot biztosítottunk számukra. 11 kolléga élt a lehetőséggel, hogy hosszabb betegség után részmunkaidőben dolgozzon az ismételt munkába állást követő 4 hétben, teljes bérért.

A mentális egészség támogatása

 

Elkötelezettek vagyunk a mentális egészséghez kapcsolódó kirekesztés enyhítése iránt, és segítünk jobban megismerni a mentális jóllét javításának lehetőségeit.

Miközben folyamatosan bővítjük az elérhető egészségügyi és jólléti támogatások körét, bátorítjuk kollégáinkat, hogy vegyék igénybe a munkahelyen elérhető jólléti szolgáltatásokat és a mentális egészségükhöz nyújtott támogatást.

Sokféle eszközzel és erőforrással támogatjuk kollégáinkat a Tescón belül.

  • Kedvezményes, több helyszínen érvényes All You Can Move sportkártyával ösztönözzük az egészséges életmódot és a sportolást a munkatársak körében.
  • Havonta ingyenes gyümölcsöt is biztosítunk a kollégáknak.
  • Kóstolókat szervezünk saját márkás termékeinkből a csökkentett só-, cukor- és zsírtartalmú termékek megismertetésére.
  • A dolgozói egészséghetek során segítséget és tippeket adunk az egészséges életmódhoz.
  • A Munkavállalói Támogatóprogram keretében, független, szakértői csapat bevonásával életvezetési, lelki, pénzügyi és jogi segítséget nyújtunk munkatársainknak telefonon vagy emailben a nap 24 órájában.
  • Munkatársainknak szóló csatornáinkon inspiráló cikkeket osztunk meg a mentális egészség népszerűsítésére.
  • Dolgozói Clubcard-kedvezményt adunk élelmiszerekre, hogy még elérhetőbbé tegyünk minden szükséges terméket.

 

2020-ban indítottuk menopauzaprogramunkat, amely az érzékenyítésen és az őszinte párbeszéden keresztül támogatja munkatársnőinket a változókor időszakában. A témában a zárt Facebook csoport mellett a vezetői érzékenyítésre is nagy hangsúlyt helyezünk. Az áruházakban és logisztikai központokban, illetve a központi irodában dolgozó mintegy 300 vezetőnek kisebb csoportokban lehetőséget biztosítunk arra, hogy jobban megértsék a változókor biológiai és pszichés hátterét.

Kollégáink figyelmét a nemrég megalakult „Tudatos táplálkozás nagyköveti csoporton” keresztül is igyekszünk felhívni az egészségtudatosságra. A csoport tagjai olyan, speciális étrendet követő munkatársaink, akik keresik az étrendjükbe könnyen beilleszthető termékeket. Célunk, hogy nekik és vásárlóink számára folyamatosan fejlesszük a rostban gazdag, zsírban és cukorban szegény, vegetáriánus és vegán, laktóz- és gluténmentes, bio vagy fehérjedús termékkategóriáinkat. Nagyköveteink vállalták, hogy nemrég kibővült választékunkból havonta két terméket tesztelnek, és értékelésükkel segítenek abban, hogy még jobb kínálatot biztosíthassunk boltjainkban.

Továbbra is támogatni fogjuk kollégáink jóllétét, a munkahelyen és azon kívül. Lelkesen támogatjuk és népszerűsítjük egészségügyi és jólléti programjainkat, hogy növeljük ismertségüket és kihasználtságukat. Valamint konkrét csomagot dolgoztunk ki a mentális, fizikai és pénzügyi jóllét elősegítésére, amely biztosítja, hogy minden kolléga maradéktalanul megkapjon minden támogatást.