Oktatási és fejlesztési programok

A hosszú távú, tartós foglalkoztatás és készségfejlesztés a társadalmi-gazdasági fenntarthatóság és növekedés előfeltétele. Az egyik legnagyobb munkaadóként mindent megteszünk azért, hogy fejlesszük a tehetséges fiatal munkatársakat, és segítsünk kollégáinknak elsajátítani a fejlődésükhöz szükséges készségeket. Működésünk középpontjában munkatársaink állnak, akik segítségével szolgáljuk ki vásárlóinkat, ezért elkötelezettek vagyunk irántuk.

Kapcsolódó Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k)

1. SDG - A szegénység felszámolása

Az 1. SDG (A szegénység felszámolása) célja a szegénység valamennyi formájának megszüntetése világszerte. Jutalmazási rendszerünk az egyszerűség, a méltányosság, a versenyképesség és fenntarthatóság elvét követi. A Tesco valamennyi munkavállalója a minimálbér feletti fizetést kap. Ezzel együtt határozott törekvésünk, hogy segítsünk a fiataloknak – különösen a tartósan munkanélkülieknek – munkatapasztalatot és készségeket szerezni az elszegényedés megelőzése érdekében

4. SDG - Minőségi oktatás

A 4. SDG (Minőségi oktatás) célja a befogadó, méltányos, színvonalas oktatás és az élethosszig tartó tanulás lehetőségének biztosítása mindenki számára. Oktatási és készségfejlesztési programjaink gondoskodnak róla, hogy minden kollégánk lehetőséget kapjon a fejlődésre.

8. SDG - Tisztességes munka és gazdasági növekedés

A 8. SDG (Tisztességes munka és gazdasági növekedés) a tartós, befogadó és fenntartható gazdasági gyarapodást, a teljes és eredményes foglalkoztatást és a mindenki számára tisztességes munkalehetőség megteremtését ösztönzi. Értékes segítséget nyújtunk a működési területeinken élő közösségeknek, tisztességes munkát kínálunk mind közvetlenül, mind ellátási láncunkon keresztül.

17. SDG - Partnerség a célok eléréséért

A 17. SDG (Partnerség a célok eléréséért) az együttműködés fontosságát ismeri el. Kollégáink visszajelzései alapján továbbfejlesztettük az általunk kínált oktatási és készségfejlesztési lehetőségeket, és versenyképes, korrekt juttatási csomagokat kínálunk munkatársainknak.

A jelenlegi munkaigényt és a jövőben várható, új munkaköröket figyelembe véve, továbbképezzük és átképezzük munkatársainkat. Ugyanakkor segítünk a fiataloknak javítani munkaerőpiaci pozíciójukat, és értékes tapasztalatszerzési lehetőséget kínálunk számukra karrierjük beindításához

Karrier- és készségfejlesztés, vezetői képességek

Ezen a területen a Tesco Csoport egészében kiválóan teljesítettünk. A visszajelzések azt mutatják, hogy a vezetői odafigyelés fontos szerepet játszott abban, hogy a kollégák másoknak nagyszerű munkahelyként ajánlják a Tescót. A munkatársak 77%-a úgy érzi, hogy van lehetősége tanulni és fejlődni nálunk.

A munkaerőpiac gyors ütemben változik, és tisztában vagyunk azzal, hogy fejlesztenünk kell kollégáink jövőbeni sikereit megalapozó készségeit. A meglévő készségek továbbfejlesztése mellett arra is lehetőséget teremtünk munkatársaink számára, hogy átképezzék magukat azokon a területeken, ahol a kereslet várhatóan növekedni fog, miközben továbbra is igyekszünk hasznosítani a tehetséges munkatársainkban rejlő lehetőségeket és biztosítani a jövőben szükséges készségeket. Ennek érdekében létrehoztunk egy új stratégiai munkaerő-tervező csapatot, amelynek segítségével alakítani tudjuk a jövőbeni munkaerő-keresletet és -kínálatot, továbbá azokat az elengedhetetlen készségeket, szerepköröket és tipikus szakmai tevékenységeket, amelyekre a Tescónak szüksége lesz stratégiája megvalósításához.

Folyamatosan keressük a vállalatunk jövőjét biztosító, fiatal, motivált, érettségizett és diplomás munkatársakat. Több mint 1600 25 év alatti kollégát foglalkoztatunk fő- vagy részmunkaidőben, elsősorban áruházainkban, de központi irodánkban is. Gyakornoki pozíciókat és szakmai gyakorlatot is kínálunk a fiataloknak a szükséges munkatapasztalat megszerzéséhez, hogy első kézből tapasztalhassák meg, milyen a kiskereskedelemben dolgozni. Tavaly több mint 1300 tanuló töltötte szakmai gyakorlatát magyarországi áruházainkban.

Központi irodai friss diplomás programunk egyedülálló lehetőséget kínál az egyetemet végzett fiataloknak, hogy vállalatunk különböző funkcióiban különféle szerepköröket próbáljanak ki.

Fiatal vezetői programjaink azoknak az iskolát befejező fiataloknak szólnak, akik az áruházainkban vagy a raktárainkban szeretnének vezetővé válni. Ezek a programok nem igényelnek felsőfokú végzettséget, viszont célzott képzést biztosítanak a résztvevők számára a csapatvezetéshez szükséges technikai és szociális készségek elsajátításához.

 

Szárkiszján Árpine, beszerzési vezető

„Az egyetem elvégzése után jelentkeztem a Tesco friss diplomás képzésére, ahol beszerzési gyakornokként számos tréningen vehettem részt a már tapasztalt vezetőkkel együtt, illetve az áruházban töltött időszak alatt megismerhettem folyamatainkat. Ezzel párhuzamosan beleláthattam stratégiai döntésekbe a Tesco hazai és nemzetközi piacain is a személyre szabott mentorprogram során. Mindez tágította a szemléletemet, és a megszerzett tudás azóta is biztos alapot ad. Engem elsősorban az inspirál, amikor az áruházban látom a munkám eredményét, és azt érzem, hogy az számít a vásárlóinknak – legyen szó egy új választék bevezetéséről vagy egy meglévő fejlesztéséről, egészségesebbé tételéről. Mindig a fejlődés lehetőségét kutatjuk a csapatommal, amit igyekszünk sikeresen átültetni a gyakorlatba.”