|

Siker vagy kudarc 2030-ban? Harc az élelmiszer-pazarlás felére csökkentéséért

Az élelmiszerek mintegy harmada veszik kárba termőföldtől az asztalig minden évben, ráadásul a koronavírus járvány tovább rontott az eddigi helyzeten. Az ENSZ célja, hogy 2030-ig felére csökkenjen az egy főre jutó élelmiszer-pazarlás mértéke, de jelenleg a világ messze le van maradva attól a ponttól, ahol ezen cél elérése érdekében 2020-ban tartania kellene. Ezek a legfontosabb megállapításai annak az új jelentésnek, amely az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Céljának globális státuszát vizsgálta. A jelentés ugyanakkor méltatta a Tesco közép-európai üzletágát, mint bizonyítékot arra, hogy az 50 százalékos csökkentés elérhető. Fontos lépés, hogy mostantól a Tesco öt közép-európai szállító partnere is önkéntesen publikálja jelentését saját élelmiszer-pazarlásáról.

Az éves jelentést a Champions 12.3, a kormányzati és üzleti szféra, globális és civil szervezetek, kutatóintézetek, valamint élelmiszertermelők képviselőiből álló szervezet tette közzé. Ez a koalíció azzal a céllal jött létre, hogy segítse az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok 12.3-as (UN SDG 12.3) pontjának megvalósulását. A szervezetben többek között képviselteti magát a Világbank, London polgármestere, az EU Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága, az IKEA, a Nestlé, a Kellog Company, az Unilever vagy a Rockefeller Foundation is. A szervezet elnöke Dave Lewis, a Tesco Csoport hamarosan leköszönő ügyvezető igazgatója.

A jelentés értékelése szerint, ha el akarjuk érni az ENSZ 2030-ra kitűzött célját, akkor mind több kormánynak és vállalatnak kellene követnie a Célozni-Mérni-Cselekedni (Target-Measure-Act) elvet, és ennek értelmében felmérni és publikálni saját élelmiszer-pazarlásuk mértékét. A cél eléréséig mindössze 10 év van hátra, a világ pedig jelenleg lemaradásban van, ráadásul a helyzetet tovább nehezíti a környezetvédelmi szempontokat jelentősen hátrébb soroló koronavírus-járvány.

A Champions 12.3 jelentése szerint a Tesco közép-európai működése jó példa arra, hogy a Célozni-Mérni-Cselekedni módszertan működik. Az áruházlánc Közép-Európában 66 százalékkal csökkentette saját élelmiszer-pazarlását, mióta a 2016/17-es pénzügyi évben elkezdte mérni és lekövetni, hol és mennyi hulladék és felesleg keletkezik működése során. Teljes értékesítéséhez viszonyítva 58 százalékkal mérsékelte a pazarlást, ami azt jelenti, hogy mindössze az élelmiszerek 0,69 százaléka veszik kárba a Tescónál. Ez azt is jelenti, hogy a Tesco saját működésében tíz évvel a céldátum előtt teljesítette az ENSZ célkitűzését.

A Tesco veszteségcsökkentése jelentős részben annak köszönhető, hogy az el nem adott élelmiszerek mennyiségét tudta csökkenteni a termékkínálat átalakításával és egyszerűsítésével, a nem nyereséges termékek kínálatának visszafogásával, a forgalmi előrejelzések, rendelési és árazási rendszerek pontosításával. Mindezen felül pedig az áruházlánc igyekszik a megmaradt élelmiszerek mind nagyobb részének második esélyt biztosítani: már 773 közép-európai Tesco áruház adományozza a már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszereket a helyi élelmiszerbankokon és más karitatív szervezeteken keresztül rászorulóknak. Mostanáig több mint 100 millió adagnak megfelelő mennyiségű élelmiszerrel segítve így. Az áruházlánc emellett nem eladható élelmiszerekkel állatmenhelyeket is támogat Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is.

2017-ben a Tesco volt az első kiskereskedő, ami publikálta élelmiszer-hulladék jelentését, vállalva, hogy transzparensebbé teszi ezzel az élelmiszer-ellátási láncot. Most a Tesco 5 kiemelt közép-európai sajátmárkástermék-szállítója csatlakozott az áruházlánchoz: az ABP, az AM FRESH, a Brop Slovakia, a G’s és a Hilton Foods Poland most első alkalommal publikálta saját élelmiszer-hulladék jelentését. Az öt cég tavaly összesen több mint 234 ezer tonna élelmiszert gyártott, amelynek 1,5 százaléka lett hulladék (3429 tonna). Mind az öt cég szorosan együttműködik a Tescóval, hogy minőségellenőrzéssel, környezetvédelmi intézkedésekkel, fejlesztésekkel, esetleg új termékek bevezetésével csökkenteni tudja pazarlását.

A Champions 12.3 jelentés megállapítása szerint az élelmiszer-pazarlás sokkal nagyobb probléma annál, minthogy egyetlen cég önmagában kezelni tudja: iparági és kormányzati összefogásra, és a pazarlás jelenlegi formájának és mértékének mihamarabbi felmérésére van szükség. A koronavírus-járvány és a klímaváltozás jelentette kettős veszély pedig még sürgetőbbé teszi a változást az élelmiszeriparban.

 

A Champions 12.3 jelentése elérhető az alábbi linken: https://bit.ly/32YAdQp

Az áruházlánc közép-európai élelmiszer-hulladék jelentése elérhető az alábbi linken: http://bit.ly/FoodWaste_report_CE

Az áruházlánc magyarországi élelmiszer-hulladék jelentése elérhető az alábbi linken: http://bit.ly/FoodWaste_report_HU

A Tesco szállító partnereinek élelmiszer-hulladék jelentése elérhető az alábbi linken: http://bit.ly/szallitok_report

 

Kapcsolódó