Magyar Tesco szállító is hozzájárul az élelmiszer-hulladékból származó károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez

A WWF és a Tesco nemrég megjelent nemzetközi felmérése szerint a termőföldtől az asztalig tartó út során keletkező élelmiszer-felesleg felelős az üvegházhatású gázok 10 százalékának termelődéséért. Ez közel kétszerese az USA-ban és Európában közlekedő autók éves kibocsátásának. A Tesco elkötelezetten küzd az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért, és évente publikálja élelmiszerhulladék-jelentését. Példáját idén 9 közép-európai szállítója követte, köztük a baromfitenyésztéssel foglalkozó magyar Master Good cégcsoport, amelynek élelmiszer-feleslegéből tavaly 25 400 tonnát fehérjetartalmú termékekként, 6600 tonnát pedig állateledelekben hasznosítottak újra.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) becslése szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy veszendőbe a szállítmányozásban, a kiskereskedelemben és a háztartásokban. A WWF és a Tesco közös beszámolója szerint pedig a termelőknél további 1,2 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik világszerte. Vagyis a megtermelt élelmiszer mintegy 40 százaléka a kukában végzi. A riport rámutat, milyen fontos az élelmiszer-felesleg csökkentése nemcsak a kiskereskedelemben és fogyasztói oldalon, de a teljes ellátási láncban. Ellenkező esetben 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért, lekörözve ezzel a légiipart is. A Tesco és a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara október 5-én tartott online Fenntarthatósági konferenciája is az élelmiszer-hulladék különféle hatásait járta körbe szakértők segítségével.

A Tesco azon dolgozik, hogy nemcsak saját működésében, hanem szállítóival együttműködve is csökkentse az élelmiszer-pazarlást. A közép-európai partnerek közül 9 sajátmárkás szállító (az ABP, az AM FRESH, a Brop Slovakia, a G's CE, a Hilton Food, a Daifressh, a Master Good, a La Lorraine és a Greenyard Frozen) vállalásaival összhangban nemrég nyilvánosságra hozta élelmiszerhulladék-jelentését. Ezek a cégek biztosítják a Tesco frissáru-ellátásának 25 százalékát, ezért az élelmiszer-hulladék csökkentésére irányuló tevékenységük jelentősen hozzájárul a pazarlás megfékezéséhez.

„A Tescónál Magyarországon 2017 óta alatt 68 százalékkal csökkentettük a működésünkben keletkező élelmiszer-felesleg mennyiségét, ami több mint 89 500 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez. Rendkívül örülök annak, hogy szállítóink példánkat követve mérik és közzéteszik a működésükben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, ezzel pedig hozzájárulnak az üvegházhatású gázok termelődésének visszaszorításához, valamint az élelmiszer-pazarlás 2030-ig történő megfelezéséhez. Hatalmas segítség ez a környezetnek, amelynek megóvása terén nincs vesztegetnivaló időnk” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója.

A Tesco egyik sajátmárkás szállítójaként a magyar Master Good cégcsoport is részt vesz az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. A baromfitenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó észak-magyarországi vállalat elkötelezett a környezeti felelősségvállalás területén, így hazánkban elsőként valósította meg a teljes körforgásos gazdálkodást, 2019-ben pedig 18 hektáron létesített 10,5 MWh kapacitású naperőművet. A szabadtartásban, természetes táplálékon nevelt tanyasi csirkéből készült termékeket szállító családi vállalkozás 2017-ben kötelezte el magát a működésében keletkező élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentése mellett, melyet 2030-ig tervez megvalósítani. A 2020-ban náluk termelődő 32 000 tonna élelmiszer-feleslegből 25 400 tonnát fehérjetartalmú termékekben, míg 6 600 tonnát állateledelekben hasznosítottak újra partnereik.

„A friss hústermékek előállítása során számos tényező hozzájárul az élelmiszer-hulladék keletkezéséhez, elsősorban a feldolgozás és a csomagolás területén. Ez nemcsak veszteséget jelent számunkra, de egyúttal negatív hatással van a környezetre. Ezért is fejlesztettük tavaly precíziós robottechnológia bevezetésével gyártósorunkat, valamint ajánljuk fel az élelmiszer-felesleg egy részét jótékony célra, illetve állatok takarmányozásához. Célunk, hogy a legzöldebb baromfiipari vállalkozás legyünk Európában, és hatékony megoldásokat használjunk az élelmiszer-hulladék megelőzésére, valamint újrahasznosítására" – mondta Bárány László, a Master Good ügyvezető igazgatója.

A partneri együttműködések kiemelkedően fontosak a Tesco számára az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben. A Perfectly Imperfect termékkínálatban például a vásárlók olyan szépséghibás, de biztonságosan fogyasztható zöldségek és gyümölcsök közül válogathatnak kedvező áron, amelyeket a szigorú minőségi követelmények miatt a kereskedők általában nem vesznek át a termelőktől, így hulladékként végzik. Az áruházlánc emellett évek óta működteti élelmiszermentő programját, amelynek keretében a nap végén az üzletekben megmaradt, emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jótékony célra ajánlja fel.

A Tesco szállítóinak élelmiszerhulladék-jelentéséről bővebb információt weboldalunkon talál.

 

Szerkesztőknek szóló jegyzet:

  • A Driven to Waste: The Global Impact of Food Loss and Waste on Farms felmérést 2021 júniusában tette közzé a WWF-UK a Tescóval együttműködésben. A beszámolót az Anthesis Ltd. készítette.

    A teljes jelentésért látogasson el az alábbi oldalra: https://wwf.panda.org/discover/our_focus/food_practice/food_loss_and_waste/driven_to_waste_global_food_loss_on_farms/

  • A Tesco az egyetlen élelmiszeripari szereplő Magyarországon, amelyik nyilvánosságra hozza a működésében keletkező élelmiszer-feleslegről és -hulladékról szóló adatait. A vállalat a 2016/17-es pénzügyi év óta éves gyakorisággal számol be eredményeiről.

  • A Tesco Magyarországon a 2020/21-es pénzügyi évben 739641 tonna élelmiszert értékesített, amelyből 9 497 tonna (el nem adott) élelmiszer-felesleg keletkezett. Ebbe beletartoznak az emberi és állati fogyasztásra átadott, valamint az adományozásra nem megfelelő élelmiszerek is, mely utóbbiak megsemmisítésre kerülnek. 

  • Az elmúlt évben a Tesco a 2019/20-ban mért 5474 tonnáról 2020/21-re 13 százalékkal 4 777 tonnára csökkentette élelmiszer-hulladékát, ami a teljes forgalmazott élelmiszer-mennyiség kevesebb mint 0,65 százalékának felel meg. A 2016/17-es bázisévhez képest a csökkenés 68 százalékos, amellyel az áruházlánc túlteljesítette az ENSZ élelmiszer-hulladék megfelezéséről szóló Fenntartható Fejlődési Célját (SDG), amelyet tavaly ért el.

  • A megmaradt élelmiszer szétosztását koordináló Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való partnerkapcsolata révén a Tesco a 2020/21-es évben 3744 tonna élelmiszer-felesleget gyűjtött össze áruházaiban, és adományozott jótékony célra. Ez több mint 8,9 millió adag ételt jelent a rászorulók számára.

  • A fogyasztásra alkalmas felesleg 83 százalékát az áruházlánc karitatív szervezeteknek és állatmenhelyeknek ajánlotta fel, ezzel is egyre közelebb kerülve az élelmiszer-hulladék nullára való csökkentéséhez.

Kapcsolódó