Saját működésében nettó zéró kibocsátás mellett kötelezi el magát a Tesco 2035-re

  • Összhangban az ENSZ céljaival, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásával, a Tesco 2050-re a teljes ellátási láncból és termékeiből eredő nettó zéró kibocsátás elérése mellett is elkötelezte magát
  • A Tesco részletes tervet állít össze a különböző forrásokból származó kibocsátás csökkentésére
  • A vállalat 2050-es nettó zéró kibocsátási céljának teljesítéséhez az iparág, a társadalom és a kormányok összefogására van szükség

 A Tesco teljes vállalatcsoportra vonatkozóan ma bejelentett új klímacélja megerősítette elkötelezettségét a klímaváltozás elleni harcban. Az áruházlánc célul tűzte ki, hogy 2035-ig eléri a nettó zéró kibocsátást saját működésében, ami Magyarországra éppúgy érvényes, mint a közép-európai működési régió másik két országára, valamint az Egyesült Királyságra és Írországra. A Tesco emellett azt is vállalta, hogy 2050-re a termékeiből és az ellátási láncból eredő kibocsátását is nullára csökkenti, ami összhangban áll az ENSZ által megfogalmazott céllal, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásával.

A kibocsátáscsökkentés hármas fókuszával összhangban a Tesco 2050-es kötelezettségvállalása kiterjed a teljes értékláncában keletkező valamennyi kibocsátásra, így egyrészt a nyersanyagok beszerzésére és az élelmiszer-előállításra (a mezőgazdaság és a gyártás területén), másrészt  a Tesco termékek otthoni felhasználására, beleértve az élelmiszer-hulladék csökkentését és végül az emberek táplálkozási döntéseire is, ahol a kibocsátáscsökkenés érdekében a növényi eredetű élelmiszerek nagyobb arányú fogyasztása ajánlott.

A Tesco termékeiből és az ellátási láncból származó kibocsátás teszi ki az áruházlánc teljes üvegházhatású gázkibocsátásának több mint 90 százalékát. A következő 12 hónapban a Tesco részletes tervet állít össze a célok teljesítésére, kidolgozva benne a legnagyobb emissziós területekre vonatkozó részletes dekarbonizációs útitervét.

„Ebben az éghajlatváltozás kezelése szempontjából kritikus évben cselekvésre és kötelezettségvállalásokra van szükségünk. Büszkék vagyunk azokra a lépésekre, amelyeket Közép-Európában már megtettünk, beleértve, hogy áttértünk megújuló energiaellátásra, 2015 óta 67 százalékkal csökkentettük a kibocsátásunkat a régióban és 65 százalékkal az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Emellett segítünk vásárlóinknak a fenntarthatóbb étkezési szokások kialakításában, ami a WWF-fel kötött új partnerségünk fókuszterülete. Ezek az új vállalásaink még inkább átláthatóvá teszik kibocsátásainkat, és lehetővé teszik számunkra azon területek beazonosítását és kezelését, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség” – mondta Matt Simister, a Tesco közép-európai vezérigazgatója.

 

Szerkesztőknek szóló jegyzet:

  • 2009-ben a Tesco vállalta elsőként a világon, hogy 2050-re megvalósítja a karbonsemleges működést.
  • 2017-ben a vállalat a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény törekvéseivel összhangban elkötelezte magát a 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöbértéket célzó klímacélok megvalósítására saját működésében.
  • Fenntarthatósági eredményeinkről bővebb információt weboldalunkon talál.

 

Kapcsolódó