Újrahasznosítható csomagolásban kaphatók az előre csomagolt Tesco gyümölcsök és zöldségek

Mostantól a Tesco sajátmárkás zöldség-gyümölcs termékei kizárólag lédig kiszerelésben vagy 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásban kaphatók. A vállalat ezzel egy újabb termékkategóriát kínál környezetbarát csomagolásban, amellyel még egy lépést tesz annak érdekében, hogy 2025-re minden sajátmárkás termékének csomagolását teljes mértékben újrahasznosíthatóvá tegye. A Tesco 4R csomagolási stratégiájába tökéletesen illeszkedő újítás úgy biztosít fenntartható megoldást, hogy közben nem befolyásolja a termékek árát.

A Tesco sajátmárkás zöldség-gyümölcs termékei ezentúl 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásban érhetők el. Az újítás azon zöldség-gyümölcs termékeket érinti, amelyeket az áruházlánc csomagolva értékesít. A fejlesztés a Tesco 4R (Remove – eltávolítás, Reduce - csökkentés, Reuse - újrafelhasználás, Recycle - újrahasznosítás) csomagolási irányelvét követi.

„Büszke vagyok arra, hogy immáron három teljes kategóriában kínáljuk árucikkeinket 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásban, hiszen a háztartási, valamint a tészta- és rizstermékek után most már az előre csomagolt zöldségeket és gyümölcsöket is így értékesítjük. Ahol lehetséges, a műanyagot papírral váltjuk ki vagy teljesen eltávolítjuk, és még az idén további termékkategóriáknál tervezünk bevezetni újrahasznosítható csomagolást” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója.

A csomagolásra elsősorban azért van szükség, hogy a zöldség-gyümölcs termékek hosszabb ideig megőrizzék minőségüket és frissességüket, ami hozzájárul az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez. Ezenkívül a csomagolás a mechanikai sérülések ellen is véd, és a vásárlást is egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi például azáltal, hogy nem kell lemérni az árucikkeket. A zöldségek és gyümölcsök nagyobb része továbbra is lédig kiszerelésben (ömlesztve) kapható, a termékek szállításához használt összehajtható, zöld rekeszek pedig többször újrahasználhatók, valamint újrahasznosíthatók is, ami az elsődleges és másodlagos csomagolások terén is biztosítja a fenntarthatóságot.

A zöldségek és gyümölcsök új csomagolását a Tesco a lakossági hulladék-újrahasznosítási szabályok figyelembevételével fejlesztette ki, ami azt jelenti, hogy a vásárlók a használt termékcsomagolást a lakóhelyükön található megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe tudják kidobni, így azok biztosan újrahasznosításra kerülnek.

 

Néhány példa újrahasznosítható csomagolásban kapható Tesco sajátmárkás zöldségekre, illetve gyümölcsökre:

 

A kettesével csomagolt bio cukkini és paprika esetében műanyag zacskó helyett csak papírszalagot használnak.

A burgonya csomagolását előre nyomtatott polietilén zacskóra cserélték le, így a teljes csomagolás újrahasznosítható anélkül, hogy a címkét le kellene szedni róla.

Az olyan termékek esetében, mint a kivi vagy az avokádó, a műanyag tálcákat papírtálcákkal helyettesítették.

Az olyan termékeknél, mint a szőlő, a fedelet hőzárral váltották ki minden csomagoláson.

A polisztirolzacskókat teljesen megszüntették az egzotikus gyümölcsök, illetve zöldségek esetében.

Minden műanyag csomagolásnál a polisztirol, valamint egyéb, nehezen újrahasznosítható anyagok helyett teljesen újrahasznosítható anyagokat használnak, például a kisméretű zöldségek esetében műanyag tálcákat.

 

Szerkesztőknek szóló jegyzet:

  • 2009-ben a Tesco a világon elsőként vállalta, hogy 2050-re megvalósítja a szén-dioxid-kibocsátástól teljesen mentes működést. 2021-ben a vállalat új célokat tűzött ki, melyek szerint 2035-re eléri a nettó zéró kibocsátást saját működésében, 2050-re pedig az ellátási láncból eredő kibocsátását is nullára csökkenti.

  • A Tesco az első és egyetlen kiskereskedelmi szereplő Közép-Európában, amely a 2016/17-es pénzügyi év óta rendszeresen nyilvánosságra hozza a működésében keletkező élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait.

  • Magyarországon a vállalat a 2016/17-es bázisévhez képest 68 százalékkal csökkentette az élelmiszer-hulladék mennyiségét, ezzel pedig túlteljesítette az ENSZ 2030-ra kitűzött 12.3-as Fenntartható Fejlődési Célját (UN SDG), amely az élelmiszer-hulladék megfelezéséről szól (a célt 2019/20-ban érte el a Tesco).

  • Magyarországon 2020/21-ben a működésében keletkező élelmiszer-hulladékot 13 százalékkal csökkentette: a 2019/20-as 13 160 tonnáról 9497 tonnára szorította le.

  • 2020/21-ben az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer-felesleg 65 százalékát adományozta a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, a többit pedig állatmenhelyeknek ajánlotta fel.

  • 2019-ben a Tesco vállalta, hogy Közép-Európában 2020 végére sajátmárkás termékeiből eltávolítja az összes nehezen újrahasznosítható anyagot, amit meg is valósított.

  • 2019 tavaszán az áruházlánc elkötelezte magát sajátmárkás termékeinek fenntarthatóbbá tétele mellett, és egyre több lépést tesz a körforgásos újrahasznosítási folyamat kialakítása érdekében. A vállalat 2025-ig minden sajátmárkás termékének csomagolását újrahasznosíthatóvá szeretné tenni.

  • A Tesco Csoporton belül a közép-európai (cseh, magyar, szlovák) vállalatok voltak az elsők, amelyek 2021-ben átálltak a 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásra a háztartási, valamint tészta- és rizstermékek kategóriájában, melyeket 2022 márciusában a zöldség-gyümölcs kategória követett.

  • A Tesco 4R stratégiája segít csökkenteni a csomagolási hulladék mennyiségét saját működésében, valamint szállítóinál és vásárlóinál. A megközelítés négy alapelvre épül: a csomagolás megszüntetése, ahol csak lehet, ahol nem, ott a mennyiségének csökkentése, nagyobb arányú újrafelhasználás, valamint a maradék újrahasznosítása. A vállalat eddig 506,5 tonna nehezen újrahasznosítható anyagot távolított el sajátmárkás termékei csomagolásából Közép-Európában.

  • A körforgásos folyamatban minden anyagot újra felhasználnak vagy újrahasznosítanak más formában, hogy semmilyen csomagolás ne váljon hulladékká. A zárt lánc működtetése a kormányzat, a termék- és csomagolásgyártók, valamint a kereskedelmi szektor együttműködésével valósulhat meg, a körforgásos gazdaság elveit követve.

 

Kapcsolódó